Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cursa pentru salvarea artei antice din scoarța copacilor boab din Australia
Articole online

Cursa pentru salvarea artei antice din scoarța copacilor boab din Australia

copac

Cursa pentru salvarea artei antice din scoarța copacilor boab din Australia

Sculpturile din copacii boab spun poveștile regelui Lingka într-o zonă îndepărtată din deșertul Tanami, care se află la granița dintre Australia de Vest și Teritoriul de Nord.

După mai mult de doi ani de muncă pe teren, echipa de cercetare de la Universitatea Națională Australiană (ANU), Universitatea din Australia de Vest și Universitatea din Canberra, care a lucrat alături de cinci proprietari tradiționali, a găsit 12 copaci cu sculpturi.

Profesorul Sue O’Connor, de la Școala de Cultură, Istorie și Limbă a ANU, a declarat că mulți dintre copacii sculptați au deja câteva sute de ani și că este urgent să se realizeze înregistrări de înaltă calitate înainte ca acești arbori de patrimoniu remarcabili să moară.

„Spre deosebire de majoritatea copacilor australieni, lemnul interior al boabelor este moale și fibros, iar atunci când copacii mor, pur și simplu se prăbușesc”, a declarat profesorul O’Connor.

„Din păcate, după ce a durat secole, dacă nu chiar milenii, această operă de artă incredibilă, care este la fel de semnificativă ca și arta rupestră pentru care sunt renumiți indigenii australieni, este acum în pericol de a se pierde.

Proprietarul tradițional Brenda Gladstone a declarat că este important ca poveștile indigene să nu se piardă și să continue să fie împărtășite pentru generații.

„Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a documenta acest patrimoniu cultural neprețuit”, a spus ea.

Profesorul O’Connor a declarat că niciodată nu s-a reușit să se dateze cu succes acest tip de copac australian. 

„Se spune adesea că trăiesc până la 2.000 de ani, dar acest lucru se bazează pe vârstele obținute de la unii dintre arborii masivi de baobab din Africa de Sud, care sunt o specie diferită”, a spus ea. „Pur și simplu nu știm cât de vechi sunt boabii australieni.

„Este vital să obținem niște vârste directe pentru acești arbori australieni remarcabili, care ne ajută să spunem povestea primelor națiuni australiene și sunt sursa unui bogat patrimoniu cultural.

„Există alte sute de copaci vizibili pe Google Earth, la care nu am reușit să ajungem în această călătorie. Rămân să fie verificați pentru sculpturi în următoarea noastră aventură Tanami.”

„Sperăm că cercetarea noastră va aduce arta din scoarța acestor arbori remarcabili la mult mai mulți australieni, astfel încât să poată fi apreciată pentru generațiile viitoare.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola