Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armă teribilă împotriva Chinei. Strategia „Ștefan cel Mare”
Articole online

Armă teribilă împotriva Chinei. Strategia „Ștefan cel Mare”

Strategia lui Ștefan cel Mare, arma supremă a Taiwanului

Potrivit articolului publicat de McKinney și Harris în revista trimestrială a școlii Parameters, un periodic oficial al armatei SUA, Taiwanul nu are altceva de făcut decât să anunțe că va folosi politica pământului pîrjolit în cazul unei invazii chineze, o strategie folosită cu real succes de însuși Ștefan cel Mare.
Firește, taiwanezii nu trebuie nici să ardă recoltele, nici să otrăvească fântânile precum oamenii viteazului voievod moldovean. Ar fi de ajuns să distrugă fabricile de semiconductori. Taiwanul asigură în acest moment aproximativ 92 la sută dintre cipurile și semiconductorii folosiți pe plan mondial. Cu alte cuvinte, economiile Statelor Unite și Chinei sunt dependente de producția de înaltă tehnologie a Taiwanului.
Fără fabricile de semiconductori din Taiwan, economia chineză ar fi în pericol de moarte.

„În practică, această strategie înseamnă a asigura Chinei că o invazie a Taiwanului va produce o criză economică majoră în China continentală, nu avantajul tehnologic pe care unii au sugerat că l-ar putea avea Beijingul ca urmare a absorbției de către Republica Populară Chineză a industriei tehnologice robuste din Taiwan, ” se arată în articolul intitulat „Broken Nest: Deterring China from Invading Taiwan”.

Cheia apărării Taiwanului, susțin cei doi autori, este de a face ca eventualele costuri economice pentru Beijing să „persiste ani de zile” chiar și dacă Beijingul va prelua insula.

Un mecanism automat de distrugere a fabricilor de semiconductori

„Dacă China bănuiește că Taipei nu va îndeplini o astfel de amenințare, atunci descurajarea va eșua”, explică ziarul. Tocmai de aceea, autorii lucrării recomandă autorităților taiwaneze să instituie un „mecanism automat” pentru distrugerea fabricilor TSMC, care să fie „declanșat odată ce a fost confirmată o invazie [de către Beijing]”.

„Scopul aici trebuie să fie acela de a convinge liderii chinezi care invadează Taiwanul cu prețul obiectivelor naționale de bază: creștere economică, liniștea internă, granițe sigure și poate chiar legitimitatea regimului”, scriu autorii
„Dacă sancțiunile pentru invadarea Taiwanului pot fi suficient de severe și credibile, Beijingul ar putea fi încă descurajat să aleagă o astfel de acțiune”, se arată în ziar.

China e dependentă de industria de înaltă tehnologie din Taiwan

Strategia propusă de McKinney și Harris se axează pe dependența actuală a Chinei de importul de semiconductori, aceste cipuri minuscule fără de care tehnologia nu poate funcționa. Toate device-urile depinde de semiconductori- de la computere, smartphone-uri și vehicule electrice până la rachetele hipersonice. Potrivit presei de stat din China, Beijingul a importat semiconductori în valoare de peste 350 de miliarde de dolari numai în 2020.

În acel an, doar 5,9% din semiconductori (8,3 miliarde de dolari) utilizați în China au fost fabricați pe plan intern, potrivit unui raport al companiei de cercetare a pieței semiconductorilor din SUA, IC Insights.

În octombrie anul trecut, IC Insights a avertizat că regimul chinez credea că își poate rezolva problema semiconductorilor de vârf prin „reunificarea cu Taiwan”.

În prezent, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC), cel mai mare producător de semiconductori cu sediul în Taiwan, și Samsung din Coreea de Sud, sunt singurele companii din lume capabile să producă cele mai avansate cipuri de 5 nanometri. Dacă totul merge bine, TSMC va începe să producă cipurile de 3 nanometri de următoarea generație în a doua jumătate a acestui an.
Pe măsură ce cipurile devin mai mici, ele oferă mai multă performanță pe watt, ceea ce înseamnă că funcționează la o viteză mai mare consumând mai puțină energie.

Chinezii estimează că vor cuceri Taiwanul în 14 ore

Cei doi autori notează, de asemenea, că un analist chinez cu legături cu marina chineză le-a spus că obiectivul Beijingului pentru o invazie cu succes a Taiwanului era de 14 ore, iar Beijingul a estimat că va dura 24 de ore pentru ca Statele Unite și Japonia să răspundă.

„Dacă acest scenariu este aproape de a fi corect, guvernul Chinei ar putea fi înclinat să încerce un fapt împlinit de îndată ce are încredere în capacitățile sale ”, scrie The Epoch Times.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola