Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Arheologii subacvatici au descoperit un dig roman în largul coastei croate
Articole online

Arheologii subacvatici au descoperit un dig roman în largul coastei croate

arheologi

Arheologii subacvatici au descoperit un dig roman în largul coastei croate

Cercetătorii efectuau un studiu al unui port antic ca parte a proiectului „Istrian Undersea”, o inițiativă de documentare și inventariere a siturilor subacvatice de pe coasta croată.

Barbariga este situată în Peninsula Barbariga, care se numea Punta Cissana, de la legendarul oraș antic Cissa. În antichitate, regiunea a fost un centru de producție a uleiului de măsline, un produs care era exportat în toată zona nordică a Adriaticii.

Studiile anterioare ale portului roman îl plasează în secolul I d.Hr., care a funcționat probabil ca o extensie a unei mori de ulei de măsline din localitatea Barbariga pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor.

Moara dispunea de 20 de prese pentru producerea uleiului de măsline, ceea ce, potrivit estimărilor, ar fi necesitat între 240 și 300 de hectare de plantații de măslini, întreaga proprietate fiind estimată la aproximativ 900 de hectare.

Structura subacvatică are o lungime de aproximativ 56 de metri și o lățime cuprinsă între 16 și 24 de metri. Are o proeminență în formă de L care măsoară 3,1 metri pe 2,6 metri și care este conservată în trei rânduri de blocuri de piatră.

Echipa a reușit să identifice pietrele de fundație ale digului, ceea ce speră că va oferi noi informații despre schimbările nivelului mării din cele mai vechi timpuri.

În apropiere au fost găsite, de asemenea, cantități mari de ceramică, fragmente de veselă și veselă de bucătărie, precum și amfore, dintre care majoritatea datează din secolul I d.Hr., ceea ce corespunde cu perioada în care existau portul și moara.

Registration

Aici iti poti reseta parola