Asediul rușilor vikingi asupra Constantinopolului
Vikingii au fondat Rusia Kieveană la mijlocul secolului al IX-lea, dar așezările scandinave în Europa de Est datează de fapt cel puțin din anul 750 d.Hr. Acesta este momentul în care, probabil, scandinavii de dinaintea erei vikinge au colonizat orașul Staraya Ladoga (sau „Ladoga Veche”) din nord-vestul Rusiei, de cealaltă parte a lacului Ladoga, dinspre ceea ce este astăzi Finlanda.
Khaganatul Rus’, a fost un stat sau un grup de orașe-state din Rusia de astăzi, alcătuit dintr-o societate multiculturală formată din popoare slave, turcești, baltice, finice, maghiare și nordice, deși consensul cercetătorilor sugerează că Rus’ își are originea în estul Suediei în jurul secolului al VIII-lea și că numele lor are aceeași origine ca și Roslagen în suedeză, derivat dintr-un termen nordic vechi pentru „oamenii care vâslesc”.
În anul 860 d.Hr., o flotă formată din aproximativ 200 de vase Rus’ care transportau până la 5.000 de soldați a intrat în Bosfor și a început să atace suburbiile capitalei imperiale. Potrivit unei informații a patriarhului ecumenic Photios I al Constantinopolului, atacul „poporului necunoscut” a fost „ca un fulger din cer” și a fost la fel de brusc și de neașteptat „ca un roi de viespi”.
Deși dezbătut, casus belli care a dus la invazie ar fi putut rezulta din construcția fortăreței Sarkel de către inginerii bizantini în anii 830 sau 840 d.Hr. pentru aliații lor khazarii. Fortăreața a restricționat ruta comercială a Rusiei de-a lungul porțiunii Volga-Don, care era folosită pentru a trece de la Marea Neagră la Volga și de acolo la Marea Caspică și la Marea Baltică.
Dându-și seama de amenințarea iminentă, prefectul orașului, Nicetas Oryphas, a sigilat porțile orașului, bazându-se pe zidurile și fortificațiile romane extinse ale orașului pentru a respinge înaintarea, dar, în acest fel, a lăsat neprotejate așezările exterioare.
La acea vreme, cea mai mare parte a forțelor bizantine conduse de împăratul Mihail al III-lea erau angajate în respingerea avansului abbasid în Asia Mică, iar marina era ocupată cu lupta împotriva arabilor din Marea Egee și împotriva raidurilor vikingilor danezi din Mediterană.
În lipsa resurselor și a echipamentului de asediu pentru a cuceri orașul, Rus’ a avansat în Marea Marmora și a jefuit mănăstirile din Insulele Principilor, capturând slujitorii fostului patriarh exilat Ignațiu al Constantinopolului.
După luni de raiduri, Rus’ s-a retras, deși relatările contemporane nu lasă niciun indiciu cu privire la motivul sau la rezultatul asediului.