Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit în Olanda un templu roman în stare „excepțională”
Articole online

Arheologii au descoperit în Olanda un templu roman în stare „excepțională”

templu

Arheologii au descoperit în Olanda un templu roman în stare „excepțională”

Rămășițele unui sanctuar roman din secolul I au fost descoperite în orașul Herwen-Hemeling de pe Limesul roman din estul Olandei. Deși au mai fost descoperite sanctuare romane în Țările de Jos, acesta este primul sanctuar descoperit pe Limesul Germaniei Inferioare. Este, de asemenea, de departe cel mai complet, cu altare, structuri, sculpturi și gropi de sacrificiu care au supraviețuit timpului.

Primele vestigii au fost descoperite la sfârșitul anului trecut de către arheologi care cercetau o zonă de exploatare a argilei. Aceștia au raportat descoperirea Agenției olandeze pentru Patrimoniu Cultural, care a oprit extracția de argilă și a dispus efectuarea unor săpături profesioniste. Săpăturile au scos imediat la iveală mai multe fibule intacte de diferite tipuri, urmate de o mulțime de materiale arheologice, precum fragmente de arme, accesorii pentru hamuri, țigle de acoperiș cu numele constructorului și altare, atât intacte, cât și în fragmente.

Sanctuarul a fost folosit în principal de soldați. Acest lucru reiese clar din numeroasele semnături de pe țiglele de pe acoperiș, deoarece fabricarea țiglelor era o activitate militară în acea perioadă. De asemenea, în sit au fost descoperite numeroase fragmente de hamuri de cai, armuri și vârfuri de sulițe și lănci. Ofițerii romani de rang înalt au ridicat zeci de pietre votive pentru a mulțumi unui zeu sau unei zeițe. Acestea nu se refereau întotdeauna la câștigarea bătăliilor. 

Sanctuarul de la Herwen-Hemeling demonstrează că a existat o puternică migrație în perioada respectivă

Datarea artefactelor indică faptul că acest complex de temple a fost folosit în mod constant din secolul I până în secolul al IV-lea. A fost găsit un număr fără precedent de fragmente de piatră și statui, multe cu inscripții lizibile care numesc zeități și oamenii care le-au dedicat altarele pentru a îndeplini un jurământ făcut și/sau în semn de recunoștință pentru o rugăciune ascultată. Printre zeitățile numite se numără Hercules Magusanus (un zeu local sincretic romanizat), Jupiter-Serapis și Mercur.

Potrivit Agenției pentru Patrimoniu Cultural, situl reprezintă primul templu descoperit atât de aproape de Limesul roman, inclus în patrimoniul mondial UNESCO – linia lungă de aproximativ 3.100 de mile care marchează granița Imperiului Roman în cea mai mare extindere a sa, în secolul al II-lea d.Hr.

Artefactele recuperate din sit vor fi expuse într-o expoziție dedicată la Muzeul Valkhof din Nimigea, din 24 iunie până pe 30 septembrie. 

templu

Registration

Aici iti poti reseta parola