Evenimentul Istoric > Articole online > Anul Nou Chinezesc, o sărbătoare fără granițe, cu origini care se pierd în secole
Articole online

Anul Nou Chinezesc, o sărbătoare fără granițe, cu origini care se pierd în secole

Originile Anului Nou Chinezesc se pierd în secole, fiind înconjurate de mai multe obiceiuri şi legende.

În trecut, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau asupra felului în care s-au purtat în anul pe care tocmai l-au încheiat.

Începe sâmbătă

Anul Nou Chinezesc 2020 sau Festivalul de Primăvară începe sâmbătă, 25 ianuarie.

De peste 1000 de ani a fost cel mai important şi sărbătorit eveniment chinezesc pe scară largă în lume.

Asociat cu multe legende şi obiceiuri fascinante, este un timp pentru onorarea zeităţilor şi strămoşilor, plin de rugăciuni, ofrande şi alte acte de devotament.

Data fluctuează

Data festivalului fluctuează, dar cade în ianuarie sau februarie.

Anul chinez 4716 începe pe 25 ianuarie 2020 şi este anul Şobolanului de Metal Yang (Geng Zi).

Anul Nou Chinezesc este denumit şi „Festivalul de primăvară” şi „Anul nou lunar”, deoarece se încadrează în primăvară şi este datat pe baza calendarului lunar chinezesc.

Mitul

Conform unui mit, împăratul de jad a spus că ordinea va fi decisă prin ordinea în care au sosit animalele la petrecerea sa.

Şobolanul l-a păcălit pe Bou să îl care pe spate până la locul petrecerii. Apoi, exact când au ajuns la linia de sosire, Şobolanul a sărit şi a ocupat locul întâi înaintea Boului.

În cultura chineză, şobolanii erau văzuţi ca un semn de bogăţie şi excedent.

Din cauza ratei de reproducere a acestui animal, cuplurile căsătorite s-au rugat şi închinat lui pentru fertilitate.

Fiecare an are desemnat un animal

Fiecărui An Nou Chinezesc îi este desemnat unul dintre cele 12 animale ale Zodiacului Chinezesc. 2020 este Anul şobolanului de metal.

Alţi ani ai zodiei şobolan au fost şi vor fi 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020, 2032.

Revenind la Anul Nou Chinezesc, desigur acesta se sărbătoreşte în ţări şi teritorii unde populaţia chineză este predominantă, cum ar fi Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia, dar şi în cartierele chinezeşti din oraşele din toată lumea, scrie radioromaniacultural.ro.

De-a lungul istoriei, Anul Nou Chinezesc a avut o influenţă importantă asupra sărbătoririi Anului Nou de către popoarele învecinate, precum şi asupra culturilor cu care chinezii au intrat în contact, cum ar fi coreenii, tibetanii şi bhutanezii, mongolii, vietnamezii ori japonezii.  

Fără granițe

Şi cu toate că nu este o sărbătoare oficială, în ţări precum Statele Unite ale Americii, Australia ori Canada, Anul Nou Chinezesc este marcat cu mare fast, datorită numărului mare de etnici chinezi care trăiesc în aceste teritorii, iar poşta emite cu această ocazie timbre tematice.

Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în România.

Timbru tematic

Romfilatelia a introdus în premieră joi, 23 ianuarie, emisiunea de mărci poştale Zodiacul Chinezesc. Anul şobolanului de metal, o tematică filatelică îndrăgită de colecţionarii de pretutindeni, notează agerpres.ro.

Spre deosebire de calendarul liniar occidental, calendarul chinez are o metodă de datare ciclică care se repetă la fiecare 60 de ani.

Calendarul se bazează pe două cicluri care interacţionează între ele – zodiacul chinezesc, care este împărţit în 12 părţi şi cinci elemente.

O mare parte din filozofia chineză este elaborată în strânsă legătură cu cinci elemente şi credinţa că acestea interacţionează cu fenomenele naturale.

Cele cinci elemente care includ metalul, apa, lemnul, focul şi pământul, există în cultura chineză de mii de ani şi definesc Zodiacul chinezesc, scrie agerpres.ro.

Datini

De-a lungul întregii perioade care marchează Anul Nou Chinezesc, străzile şi casele sunt decorate cu roşu, aceasta fiind nuanţa principală a sărbătorii.

De ce roşu ? Ei bine, deoarece chinezii sunt de părere că această culoare este una de bun augur.

În cultura chineză, culoarea roşie corespunde focului şi energiei expansive, simbolizând norocul, belşugul şi bucuria, prezenţa sa având capacitatea de a îndepărta răul.

Şi cum este o culoare tradiţională simbolică a fericirii, trebuie spus că roşul este strict interzis la înmormântări.

Temeri

Oraşul Beijing a anunţat joi anularea popularelor festivităţi programate cu ocazia Anului Nou Chinezesc, din cauza epidemiei virale care a ucis deja 17 persoane în China, potrivit presei de stat chineze.

Locuitorii din Beijing se reunesc de obicei cu această ocazie în număr foarte mare – uneori de ordinul sutelor de mii – în parcurile publice pentru a asista la tradiţionalele dansuri ale leului şi dragonului.

Alte evenimente de amploare sunt târgurile de Anul Nou organizate în jurul templelor chineze.

Alte două oraşe din provincia Hubei au anunţat că au impus interdicţii de călătorie în contextul în care noul coronavirus, care a infectat sute de persoane, continuă să se răspândească din Wuhan.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola