Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Nou episod tensionat între China și SUA! O navă de război a Statelor Unite a pătruns ilegal în apele teritoriale chineze
Articole online

Nou episod tensionat între China și SUA! O navă de război a Statelor Unite a pătruns ilegal în apele teritoriale chineze

SUA vs CHINA

Nou episod tensionat între China și SUA! O navă de război a Statelor Unite a pătruns ilegal în apele teritoriale chineze

În urma acuzaţiilor SUA legate de COVID-19 şi a crizei declanşate de balonul-spion relaţiile dintre China şi SUA s-au tensionat, iar această situaţie persistă şi în prezent, potrivit France24. Cel mai recent, armata chineză arată într-o declaraţie că o navă de război aparţinând forţelor navale SUA a pătruns în apele teritoriale ale Chinei din Marea Chinei de Sud. Statele Unite neagă însă aceste supoziţii şi susţin că „SUA vor continua să zboare, să navigheze şi că desfăşoare activităţi oriunde le permite dreptul internaţional.”

„SUA au compromis pacea şi stabilitatea”

Conform ştirii transmise de IHA, armata chineză a anunţat că nava de război USS Milius, care face parte din forţele navale ale SUA şi este dotată cu rachete ghidate, a pătruns ilegal în apele din jurul Insulelor Paracel, în Marea Chinei de Sud. În comunicat se arată că nava a fost urmărită şi îndepărtată şi se menţionează că prin pătrunderea în această regiune a navei americane a fost compromisă pacea şi stabilitatea regiunii.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de operaţiuni de sud al armatei chineze, Tian Junli, a declarat ca „armata chineză va rămâne în stare de alarmă ridicată. Vor fi luate toate măsurile necesare pentru a apăra în modul cel mai ferm suveranitatea naţională, securitatea, pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud.”

Dezminţire din partea SUA

Forţele navale ale SUA au respins supoziţiile Chinei. În declarația forţelor navale americane se spune că nava de război desfăşoară operaţiuni de rutină în Marea Chinei de Sud şi că nu a fost îndepărtată din regiune. În declaraţia flotei a 7-a a forţelor navale ale SUA se arată că „SUA vor continua să zboare, să navigheze şi să opereze acolo unde le permite dreptul internaţional”.

Acest incident are loc într-un context de luptă pentru influență între Beijing și Washington în această zonă maritimă și de rivalitate puternică pe alte câteva probleme: Taiwan, TikTok, tratamentul minorității uigure sau chiar comerț.

Insulele Paracel, un arhipelag situat echidistant de coastele chineze și vietnameze, sunt disputate între Beijing și Hanoi. Marina chineză a recâștigat controlul asupra tuturor insulelor în 1974, în urma unui conflict naval.

„Declarația RPC (Republica Populară Chineză) este o minciună”, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Indo-Pacific al armatei americane. 

Registration

Aici iti poti reseta parola