Antreprenorul militar privat al Rusiei, Wagner, iese din umbră în războiul din Ucraina
Un altul, despre care localnicii au spus că a apărut pentru prima dată la periferia celui de-al patrulea oraș ca mărime al țării la începutul lunii iulie, înfățișează trei bărbați în uniformă militară alături de cuvintele „Wagner2022.org”.
Panourile, care pot fi văzute în mai multe orașe din Rusia, fac parte din eforturile Wagner de a recruta luptători care să se alăture rândurilor sale în Ucraina.
De asemenea, ele servesc drept mărturie a transformării prin care a trecut grupul de când Moscova și-a lansat invazia în urmă cu peste cinci luni, de la o organizație de mercenari secretă și învăluită în mister la o extensie tot mai publică a eforturilor militare ale Rusiei în Ucraina.
„Se pare că au decis că nu vor mai încerca să își ascundă existența. Până acum, toată lumea știe cine sunt”, a declarat Denis Korotkov, un fost jurnalist de la Novaya Gazeta și observator de lungă durată al lui Wagner.
Wagner a fost înființat în 2014 pentru a-i sprijini pe separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. SUA și alții spun că este finanțat de Evgheni Prigojin, un puternic om de afaceri strâns legat de Vladimir Putin, care se află sub sancțiuni occidentale. Prigozhin neagă orice legătură cu grupul.
De atunci, grupul a jucat un rol important în lupta alături de armata rusă în sprijinul președintelui Bashar al-Assad în Siria și a fost reperat în mai multe națiuni africane – locuri în care Rusia deține interese strategice și economice. A fost acuzat în repetate rânduri de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului.
În pofida anvergurii sale globale, o mare parte din activitatea internă a grupului a rămas secretă pentru lumea exterioară
Pe hârtie, acesta nu există, nefiind înregistrat ca societate, nu există declarații fiscale sau organigrama. Înalta conducere a Rusiei, inclusiv Vladimir Putin, a negat în mod repetat orice legături între Wagner și stat.
Companiile militare private sunt interzise în mod oficial în Rusia, iar cadrul semi-legal în care operează mercenarii a însemnat, de asemenea, că membrii familiilor agenților Wagner decedați au fost adesea presați să păstreze tăcerea atunci când au căutat informații despre cei dragi lor.
Și, deși Wagner s-a lansat treptat într-o campanie de PR, companiile legate de Prigozhin finanțând filme de propagandă care glorifică faptele „instructorilor militari” din Africa, orice mențiune a grupului a rămas în mare parte tabu în sfera publică. Jurnaliști precum Korotkov, care au investigat grupul, au fost hărțuiți pentru munca lor.
Războiul Rusiei din Ucraina a scos însă grupul din întuneric.
La sfârșitul lunii martie, serviciile secrete britanice au afirmat că aproximativ 1.000 de mercenari wagnerieni au plecat în Ucraina. Rolul grupului în război pare să fi crescut semnificativ de atunci, după ce Moscova și-a reorientat eforturile spre est, în urma eșecului de a captura capitala Kiev.
Se crede că Wagner a jucat un rol central în capturarea Popasna în luna mai și a Lysychansk în iunie, două orașe de importanță strategică pe care Rusia le-a ras în mare parte de pe fața pământului în timpul cuceririi regiunii Luhansk din est. Miercuri, serviciile secrete britanice au declarat că Wagner a jucat un rol în capturarea uriașei centrale electrice Vuhlehirsk din estul Ucrainei.
Pe măsură ce rolul Wagner în Ucraina a crescut, la fel a crescut și imaginea sa publică acasă.
În luna mai, Wagner a primit ceea ce părea a fi prima sa recunoaștere la știrile de stat, când un corespondent a făcut aluzie la el într-o emisiune națională, spunând că armata are „propria sa orchestră” în Ucraina.
Wagner este adesea numit de susținătorii și membrii săi „orchestra”, o referire la compozitorul german Richard Wagner. Presupusul fondator al grupului, Dmitri Utkin, a fost legat de extrema dreaptă și se crede că l-a numit după compozitorul preferat al lui Hitler.
Serviciile secrete britanice au sugerat, de asemenea, că Prigozhin, care a fost fotografiat în estul Ucrainei în aprilie, a fost numit recent Erou al Federației Ruse ca recunoaștere a rolului grupului în invazie.
Săptămâna trecută, Wagner a primit cea mai mare recunoaștere de până acum, când Komsomolskaya Pravda, cel mai citit tabloid din țară, a publicat pe prima pagină un articol despre asaltul grupului asupra uzinei Vuhlehirsk.
Not that long ago, Russian officials (up to Putin) and state media pretended that Wagner had nothing to do with the Russian state or even that it didn't exist at all
Today a report on the group storming 🇺🇦's second largest power station is on the front page of 🇷🇺's top tabloid pic.twitter.com/KTX6Ye0wMm
— Francis Scarr (@francis_scarr) July 29, 2022
Wagner s-a lăudat în mod public cu implicarea sa în război, printr-un mesaj pe site-ul său web care spunea: „Au eliberat deja Popasna, alăturați-vă nouă pentru a elibera întregul Donbas! Mergeți în prima dvs. campanie de luptă cu legende vii ale industriei!”