Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Video. „Armata privată” a lui Vladimir Putin a suferit pierderi grele în Lugansk după un bombardament ucrainean
Caleidoscop

Video. „Armata privată” a lui Vladimir Putin a suferit pierderi grele în Lugansk după un bombardament ucrainean

wagner

Video. „Armata privată” a lui Vladimir Putin a suferit pierderi grele în Lugansk după un bombardament ucrainean

Fondată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU, armata de mercenari a devenit pentru prima oară publică în timpul conflictului din Ucraina din 2014, în urma căruia Rusia a anexat Crimeea, Grupul Wagner luptând alături de forțele separatiste susținute de Kremlin. Se pare că Utkin este un simpatizant al regimului nazist şi a botezat societatea paramilitară după numele compozitorul german Richard Wagner, ale cărui viziuni antisemitiste se spune că l-au inspirat pe Hitler.

Astăzi, potrivit guvernatorului regiuni Lugansk, Serghei Haidai, armata ucraineană a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Lugansk. Oficialul ucrainean a mai spus că doar un soldat rus a supraviețuit atacului, fără însă a preciza numărul total al celor uciși.

La finalul lunii martie, serviciile de informații din SUA afirmau că în jur de 1.000 de mercenari ai grupului Wagner au fost trimiși să lupte în Ucraina, ca urmare a pierderilor grele înregistrate de armata Moscovei în prima lună de la declanșarea invaziei.

 

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin

Potrivit specialiștilor, această grupare ar fi cea mai mare companie militară privată din lume, cu misiuni în Ucraina, Siria și Africa. Planul unei astfel de armate de mercenari ar fi apărut după războiul din Afganistan, acolo unde rușii s-au lovit de o puternică rezistență, ceea ce a provocat pierderi însemnate.

Grupul Wagner ar fi sprijinit de Yevgheni Prigojin, un om de afaceri puternic care este apropiat de Vladimir Putin și care s-a confruntat cu sancțiunile occidentului. Aşa-numitul „bucătar” al lui Vladimir Putin şi cel care manageriază fabrica de trolli de la Sankt Petersburg, se pare că ar coordona şi un grup de asasini care se ocupă cu lichidarea unor activişti şi bloggeri opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit publicaţiei Novaia Gazeta.

Registration

Aici iti poti reseta parola