Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia susține că SUA sunt „direct implicate” în războiul din Ucraina
Articole online

Rusia susține că SUA sunt „direct implicate” în războiul din Ucraina

razboi

Rusia susține că SUA sunt „direct implicate” în războiul din Ucraina

Rolul serviciilor de informații americane în războiul din Ucraina a fost pus sub semnul întrebării după ce Rusia a acuzat Casa Albă că a furnizat informații de țintire folosite de Kiev pentru a efectua lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Ministerul rus al Apărării a susținut că Washingtonul a fost „implicat direct” în război și că a transmis informații care au dus la „moartea în masă a civililor”. Statele Unite au fost responsabile pentru atacurile cu rachete ale Kievului asupra zonelor populate din estul Donbasului și din alte regiuni, a afirmat acesta.

„Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar afirmațiilor Casei Albe și ale Pentagonului, este direct implicat în conflictul din Ucraina”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Administrația Biden a acordat până în prezent peste 8 miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie, inclusiv o tranșă suplimentară de 550 de milioane de dolari dezvăluită luni. Dar aceasta neagă cu tărie că este un participant la conflict sau că se află în război cu Rusia.

Comentariile Kremlinului au fost făcute după un interviu acordat luni pentru Telegraph de Vadym Skibitsky, șeful adjunct interimar al serviciilor de informații militare din Ucraina. Skibitsky a declarat că sistemele de artilerie Himars cu rază lungă de acțiune, fabricate în SUA, au fost extrem de eficiente în distrugerea depozitelor de combustibil și muniție rusești.

Imaginile excelente din satelit și informațiile în timp real au ajutat

El a negat că oficialii americani ar fi furnizat informații despre țintele directe. Dar a recunoscut că au existat consultări între oficialii serviciilor de informații americane și ucrainene înainte de lovituri, astfel încât Washingtonul să poată verifica și, dacă este necesar, să se opună cu veto țintelor vizate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a comentat asupra acestor remarci. Ea a declarat pentru agenția de știri RIA Novosti:

„Nu este necesară nicio altă confirmare a implicării directe a Statelor Unite în ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. Furnizarea de arme este însoțită nu numai de instrucțiuni privind utilizarea acestora, dar în acest caz îndeplinesc funcția de artileriști în forma lor cea mai pură”.

Până în prezent, SUA au oferit Ucrainei 16 sisteme Himars. Alte patru au sosit săptămâna aceasta. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, le-a creditat pentru că au încetinit avansul Rusiei în est și în sud și au provocat daune semnificative operațiunilor inamice.

Artileria superioară furnizată de SUA este posibil să joace un rol-cheie într-o posibilă contraofensivă ucraineană pentru a recuceri orașul Kherson din sud, pe care rușii l-au cucerit în primele zile ale invaziei. În ultimele zile, Rusia a transferat trupe și echipamente pe frontul de sud pentru a-și consolida apărarea.

Moscova susține că o lovitură a Himars a ucis 53 de prizonieri de război ucraineni săptămâna trecută într-o închisoare operată de Rusia lângă Olenivka, în regiunea Donețk. Alți 73 au fost răniți. Kievul spune că rușii i-au ucis pe prizonierii din regimentul Azov, care au fost capturați în luna mai la Mariupol.

Marți, regimentul a cerut Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia drept „stat terorist”.

Registration

Aici iti poti reseta parola