Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele Nixon anunță că războiul din Vietnam se încheie și începe „vietnamizarea”
Articole online

Președintele Nixon anunță că războiul din Vietnam se încheie și începe „vietnamizarea”

Vietnam

Președintele Nixon anunță că războiul din Vietnam se încheie și începe „vietnamizarea”

Conform prevederilor acestui program, forțele sud-vietnameze urmau să fie consolidate, astfel încât acestea să își poată asuma mai multe responsabilități pentru război. Pe măsură ce forțele sud-vietnameze deveneau mai capabile, forțele americane urmau să fie retrase din luptă și să se întoarcă în Statele Unite. În discursul său, Nixon a subliniat că a ordonat deja retragerea a 60.000 de trupe americane. Concomitent, el emisese ordine pentru a le furniza sud-vietnamezilor echipamente și arme mai moderne și sporise efortul de consiliere, toate acestea ca parte a programului de „vietnamizare”. În timp ce Nixon își ținea conferința de presă, trupele din Divizia 25 Infanterie a SUA (mai puțin Brigada a doua) au început să plece din Vietnam.

Declarațiile lui Nixon potrivit cărora războiul se încheia s-au dovedit premature

În aprilie 1970, el a extins războiul ordonând trupelor americane și sud-vietnameze să atace sanctuarele comuniste din Cambodgia. Scandalul rezultat în Statele Unite a dus la o serie de demonstrații împotriva războiului – la una dintre aceste demonstrații, Garda Națională a împușcat patru protestatari la Kent State.

Deși Nixon a continuat să reducă efectivele americane în Vietnamul de Sud, luptele au continuat. În 1972, nord-vietnamezii au lansat o invazie masivă a Vietnamului de Sud. Forțele sud-vietnameze s-au clătinat sub atac, dar în cele din urmă au învins cu ajutorul aviației americane. După negocieri extinse și bombardarea Vietnamului de Nord în decembrie 1972, acordurile de pace de la Paris au fost semnate în ianuarie 1973. În conformitate cu prevederile acordurilor, forțele americane au fost retrase complet. Din păcate, acest lucru nu a pus capăt războiului pentru vietnamezi, iar luptele au continuat până în aprilie 1975, când Saigon a căzut în mâinile comuniștilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola