Această instanţă, care nu-l poate obliga pe acuzat, dar ale cărei decizii au o simbolistică puternică, s-a reunit joi dimineaţă, în absenţa acuzatei, Grace Mugabe, potrivit unei surse apropiate familiei, citate de Agerpres.
Ea este acuzată că şi-a îngropat soţul, decedat în 2019, la vârsta de 95 de ani, în curtea casei sale natale din Kutama, la 90 de kilometri vest de capitala Harare.
Instanţa s-a întâlnit la Murombedzi, la aproximativ 25 de kilometri distanţă, în prezenţa a aproximativ 15 persoane.
Jurnaliştii nu au putut participa la şedinţă, anturajul şefului tradiţional afirmând că doreşte „o anumită intimitate”.
Şeful Zvimba, născut Stanley Mhondoro, a declarat că Robert Mugabe ar trebui să fie îngropat într-un loc ales de mama sa sau de familia în care s-a născut.
El a cerut exhumarea corpului fostului preşedinte şi o reîngropare potrivit obiceiului.
Panteonul naţional
Actualul preşedinte, Emmerson Mnangagwa, şi-ar dori ca acesta să fie îngropat în Panteonul naţional al eroilor „luptei de eliberare” din Harare.
Însă, nepotul lui Mugabe a declarat săptămâna trecută că nu a existat niciun conflict în cadrul familiei pe această temă deoarece Mugabe, în timpul vieţii, a declarat în mod clar că nu vrea să fie înmormântat acolo.
Până la ultima suflare, Robert Mugabe, care a domnit cu o mână de fier în Zimbabwe timp de 37 de ani, a nutrit o ranchiună profundă faţă de fostul său vicepreşedinte Mnangagwa, ajuns în fruntea ţării după demisia sa forţată în noiembrie 2017.
„El nu a fost înmormântat acasă la Grace, ci la proprietatea sa şi am acceptat asta ca familie”, a declarat vărul său, Dominic Matibiri, pentru AFP.