Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Când Mugabe a tăiat 12 zerouri la Dolarul zimbabwean
Articole online

Când Mugabe a tăiat 12 zerouri la Dolarul zimbabwean

Pe 2 februarie 2009, guvernul din Zimbabwe a tăiat 12 zerouri de la moneda locală, încercând astfel să combată hiperinflația care făcea ravagii în țară.

Un trilion de dolari zimbabweni vechi au deveni un dolar zimbabwean nou. Cu o zi în urmă, cotația dolarului zimbabwean era de 4.000 de miliarde la un dolar american

Nu era prima măsură de acest fel. Cu jumătate de an în urmă, în august 2008, Banca Centrală de la Hararare tăiase zece zerouri la moneda sa națională. Oficial, rata inflației era în iulie 2008 de 231.000.000%. La începutul lui februarie, economiștii estimau că inflația în Zimbabwe ajunsese să fie de ordinul a miliarde la sută.

Economia din Zimbabwe se afla în cădere liberă de la începutul anilor 2000. La originile crizei economice cronice se află haoticul program de confiscare a terenurilor agricole ale fermierilor albi, instituit de Robert Mugabe (foto).

Sub conducerea dezastruoasă și corupția pandemică a regimului dictatorului, producția s-a prăbușit, infrastructura a ajuns o ruină, iar 94% din populație era în șomaj.

Peste aceasta, s-a adăugat din a doua jumătate a anului 2008 o epidemie de holeră care a provocat mii de decese.

La scurt timp după măsura tăierii a 12 zerouri din coada dolarului zimbabwean, țara a fost nevoită să renunțe la moneda națioală.

Ea a adoptat un sistem financiar multi-valutar, din care au făcut parte randul sud-african, pula botswaneză și dolarul american.

După retragerea lui Robert Mugabe, în 2017, situația economică din Zimbabwe nu s-a îmbunătățit prea mult. Moravurile sale au fost perpetuate de noul regim al lui Emmerson Mnangagwa.

În 2019, țara sud-africană a reintrodus moneda națională, fără prea mare suces.

În ianuarie 2021, inflația se apropia de 400%.

Registration

Aici iti poti reseta parola