Evenimentul Istoric > Articole online > A murit Robert Mugabe, dictatorul african prieten cu Ceaușescu, agățat de putere 37 de ani
Articole online

A murit Robert Mugabe, dictatorul african prieten cu Ceaușescu, agățat de putere 37 de ani

Anunțul privind decesul a fost făcut inițial pe Twitter, de către succesorul lui Mugabe, actualul șef al statului, Emmerson Mnangagwa. "Cu cea mai mare tristeţe, anunţ moartea părintelui fondator şi fostului preşedinte al Zimbabwe, Tov. Robert Mugabe", arată mesajul de pe contul oficial al Preşedinţiei de la Harare.

Conform unei surse a agenţiei Reuters, fostul şef de stat a primit îngrijiri medicale de mai multe ori în ultimii ani în Singapore, unde a şi murit. Anul trecut, Mugabe fusese internat în Singapore, dar diagnosticul său nu a fost dat publicității.

Oficialii statului au declarat de mai multe ori că fostul preşedinte a fost tratat de cataractă şi au dezminţit informaţiile din presă conform cărora suferea de cancer la prostată.

O speranță

Când a ajuns la putere în fosta Rhodesia, după aproape un secol de regim colonial al albilor, a fost considerat un erou al eliberării africane şi un promotor al reconcilierii rasiale. 

Robert Mugabe a condus Zimbabwe mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, timp de 37 de ani după obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit, în 1980.

Timp de decenii, Robert Mugabe a fost celebrat de stânga progresistă ca un erou al luptei de eliberare.

Pentru cei care visau la un socialism african eliberator, Mugabe era întruchiparea speranțelor.

Fiecare pas pe care îl făcea spre dictatură găsea înțelegere și explicații din partea celor care păstrau speranța.

Robert Mugabe a fost o figură cheie în lupta pentru independență în Zimbabwe, în cadrul unui război de gherilă al localnicilor împotriva minorității albe care preluase controlul țării, scrie rfi.ro.

Când a fost ales premier în 1980, Mugabe a fost apreciat pentru abordarea pragmatică în privința rivalilor politici, inclusiv a minorității albe, dar și a economiei. În scurt timp însă, noul lider și-a arătat adevărata față.

Între 1983 și 1987, după izbucnirea unui conflict între cele două partide aflate la guvernare, mii sau zeci de mii de oameni au fost uciși de o unitate de elită a armatei, aflată direct sub conducerea lui Mugabe.

Conflictul intern a luat sfârșit în 1987, când partidul rival, ZAPU, a fuzionat cu partidul lui Mugabe, ZANU, pentru a forma ZANU-PF (Uniunea Națională Africană din Zimbabwe – Frontul Patriotic), care a devenit partidul stat.

La mijlocul anilor '90, Mugabe a început o campanie de redistribuire a pământului, în timpul căreia fermierii au fost alungați de pe terenuri de mulțimile înfuriate. Un declin economic ireversibil a urmat acestor măsuri, amintește sursa citată.

Pe fondul unei opoziții crescânde, Mugabe a întărit controlul și măsurile represive, fiind acuzat că este de fapt liderul unui regim militar.

România socialistă, prietenă

România socialistă a lui Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre principalii susținători ai noului stat independent. Ceaușescu i-a fost prieten lui Mugabe, neuitând să precizeze, cu fiecare ocazie care I se oferea, că ”între partidele și țările noastre” existau raporturi ”de strânsă prietenie și cooperare rodnică”.

Robert Mugabe a fost cel mai longeviv lider african.

Considerat de mulți analiști politici drept ultimul prieten al lui Nicolae Ceaușescu, a fost înlăturat de la putere după o lovitură de stat militară în noiembrie 2017. 

Ceaușescu a fost invitat la Pretoria (Harare) în 1979, iar Mugabe a vizitat România în 1976 și în 1981, când a primit distincția Steaua Republicii Socialiste România.

”Ceaușescu african”

Era nebun după putere, scriu jurnaliștii francezi de la lexpress.fr, care îl cataloghează încă din titlul articolului drept ”Ceaușescu african” pe Mugabe, despre care scriu că, pentru a-și păstra puterea, nu a ezitat să falsifice rezultatul alegerilor și să impună teroarea.

În anii în care s-a aflat la putere n-a făcut decât să ilustreze eșecul politicilor marxist-leniniste. Rezultatul a fost ruinarea țării.

Colonialismul a fost invocat, obsesiv, spre a legitima edificarea regimului său de tiranie.

Telegrama de la Ceaușescu, în februarie 1989

La 21 februarie 1989 Nicolae Ceaușescu îi trimitea o telegramă ”frățească” lui Mugabe. Pentru Ceușescu anul 1989 avea să fie ultimul de domnie și de viață. Mugabe i-a supraviețuit mult și bine.

Telegrama frățească îi era adresată lui ”Robert Mugabe, președinte și prim-secretar al Partidului Uniunea Națională Africană Zimbabwe – Frontul Patriotic, președintele Republicii Zimbabwe”, ca să-l felicite pe acesta de ziua lui de naștere.

Exprim convingerea că, acționând pe baza acordurilor și hotărârilor pe care le-am convenit împreună, raporturile de strânsă prietenie și cooperare rodnică statornicite între partidele și țările noastre se vor dezvolta și diversifica tot mai mult în interesul celor două popoare, al cauzei păcii, înțelegerii și colaborării internaționale.” Ceaușescu incheie telegrama urându-i multă sănătate și fericire, „iar poporului zimbabwean prieten prosperitate și progres continuu”.

O glumă proastă?

Istoria are și ea un 1 Aprilie al ei, cu glumele ei proaste. Una dintre ele s-a pronunțat în octombrie 2017, când directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut lui Robert Mugabe, pe atunci președintele statului Zimbabwe, în vârstă de 93 de ani, să îndeplinească rolul de ambasador al bunăvoinței pentru a ajuta în lupta contra bolilor netransmisibile, precum atacurile cardiace sau astmul, în Africa. 

Ce ironie! Tocmai Mugabe să fie ales?

Sistemul de sănătate din Zimbabwe, ca și multe alte servicii publice s-a prăbușit sub regimul său autoritar și represiv. Cea mai mare parte dintre spitale sunt lipsite de medicamente și echipamente, infirmierele și medicii sunt lăsați cu regularitate fără salarii. 

Acel Mugabe, da, căruia, deși prieten, Ceaușescu nu reușea niciodată să-i pronunțe numele țării, și-l numea ”Mugabe din ZIMBABE”, că probabil rima.

Această numire contrazice clar idealurile Națiunilor Unite de respectare a drepturilor omului și a demnității umane", a afirmat, pentru AFP, Departamentul american de Stat. În Canada, premierul Justin Trudeau s-a gândit chiar la 1 Aprilie. Și a mărturisit că a crezut că e o glumă proastă.

Una peste alta, analizând și dându-și seama de enormitatea creată, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat anularea numirii lui Mugabe ca ambasador al bunăvoinței.

Atât Ceaușescu, cât și Mugabe au fost primiți la vremea lor de Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Au avut parte de vizite de stat și de onoruri. Mugabe, în 1994, Ceaușescu, în 1978. Ironii ale istoriei care au fost consemnate de specialiști și taxate de diverșii competitori pe scena politică, așa cum este cazul actualului premier britanic Boris Johnson.

UPDATE

Fostul preşedinte a fost declarat "erou naţional", a anunţat şeful statului Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat în 2017 după ce armata l-a forţat să se retragă.

Zanu-PF, partid aflat la putere din 1980, "s-a reunit şi i-a acordat statutul de erou naţional pe care îl merită cu prisosinţă", a declarat Emmerson Mnangagwa în cadrul unui discurs televizat la Harare, adăugând că ţara va fi în doliu până la funeraliile a căror dată nu a fost încă comunicată.

Numeroase state africane i-au adus un omagiu unanim "eliberatorului" Zimbabwe, în timp ce Marea Britanie, fosta putere colonială care a avut relaţii foarte proaste cu regimul Mugabe, a denunţat "regimul său autocratic".

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola