Ambasadorul a precizat că vor exista multe provocări anul acesta – controlul armelor strategice, blocarea militarizării spaţiului extraterestru şi combaterea terorismului internaţional, problemele de sănătate la nivel mondial, dar şi privind ecologia.
Despre relaţiile ruso-române, Kuzmin a declarat că au fost evidenţiate câteva schimbări pozitive: vizita unei delegaţii a Dumei de Stat la Bucureşti, intensificarea dialogului diplomatic şi dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice.
La finalul anului 2019, conform estimărilor, volumul total al comerţului este de 4,7 miliarde de dolari, cu aproximativ 5-7% mai scăzut faţă de anul precedent. Motivaţia a fost scăderea preţurilor, pe plan mondial, la hidrocarburi şi scăderea exportului de produse inginereşti româneşti în Rusia.
„În general, relațiile comerciale și economice ale țărilor noastre au continuat să se dezvolte constant, deși, conform estimărilor preliminare bazate pe datele celor 11 luni, la sfârșitul anului, se poate aștepta o ușoară scădere a cifrei de afaceri comerciale – între 5 și 7%. Acest lucru se datorează atât unei scăderi a prețurilor mondiale la hidrocarburi (principalul articol al exporturilor rusești), cât și unei scăderi vizibile a exportului de produse inginerești românești în Rusia. Cu toate acestea, volumul total al comerțului va atinge aproximativ 4,7 miliarde de dolari”, a anunțat ambasadorul Rusiei la București
Liderii Uniunii Europene pun statele din Parteneriatul Estic în faţa unei ”alegeri dure”, între UE şi Rusia, a declarat, luni, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.
„Din nefericire, Bruxelles-ul, prin acţiunile sale practice, în special în cadrul Parteneriatului Estic, pune constant statele în faţa unei alegeri dure: fie cu Uniunea Europeană, fie cu Rusia. Am obiectat faţă de această abordare încă de când relaţia noastră cu Uniunea Europeană era definită ca parteneriat strategic”, a afirmat Kuzmin, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a evocat, în acest sens, Uniunea Economică Eurasiatică. „Considerăm că există un potenţial vizibil de interacţiune constructivă între UE şi Uniunea Economică Eurasiatică”, a susţinut ambasadorul.
Abordând relaţia ţării sale cu SUA, el a subliniat deschiderea pentru un „dialog egal şi respectuos reciproc”.
„Rusia respectă întotdeauna un principiu invariabil, care a fost acelaşi timp de decenii. Suntem pregătiţi pentru un dialog egal şi respectuos reciproc cu orice preşedinte legitim, Guvern, atât la Washington, cât şi în orice alt stat”, a afirmat el.
Totodată, Kuzmin a vorbit despre relaţiile România – Rusia şi îmbunătăţirea acestora „pe baza cooperării pragmatice reciproc avantajoase şi a tradiţiilor de prietenie şi bună vecinătate”.