Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Albert Einstein și „singura sa mare greșeală!” Scrisoarea trimisă administrației SUA care a schimbat omenirea
Articole online

Albert Einstein și „singura sa mare greșeală!” Scrisoarea trimisă administrației SUA care a schimbat omenirea

Albert Einstein

Albert Einstein și „singura sa mare greșeală!” Scrisoarea trimisă administrației SUA care a schimbat omenirea

Einstein, celebrul fizician de origine germană, se afla deja în SUA, după ce fugise din Germania când naziștii au ajuns la putere. El a aflat că oamenii de știință germani descoperiseră fisiunea nucleară, procesul de divizare a nucleului unui atom pentru a elibera energie.

Scrisoarea îl avertiza pe Roosevelt că, în urma acestei descoperiri, ar putea fi create „bombe extrem de puternice de un nou tip” și că aceste bombe ar fi capabile să distrugă porturi întregi și zonele înconjurătoare.

Scrisoarea – pe care Einstein avea să o numească mai târziu „singura sa mare greșeală” – îl îndemna pe Roosevelt să accelereze cercetările asupra uraniului în SUA.

Avertismentele lui Einstein i-au fost citite lui Roosevelt de un bărbat pe nume Alexander Sachs, care i-a citit președintelui și alte avertismente despre o astfel de bombă, a relatat la vremea respectivă The New York Times.

Roosevelt a spus: „Alex, ceea ce urmărești este să te asiguri că naziștii nu ne aruncă în aer”.

Sachs a răspuns cu un singur cuvânt: „Exact”.

Roosevelt l-a chemat apoi pe secretarul său și i-a spus că „acest lucru necesită acțiune”.

Einstein, care era evreu, fusese încurajat să îi scrie lui Roosevelt de Leo Szilard, fizicianul de origine maghiară care era convins că Germania ar putea folosi această tehnologie nou descoperită pentru a crea arme.

Szilard și alți doi fizicieni maghiari, Edward Teller și Eugene Wigner, care erau ambii refugiați, i-au spus lui Einstein despre îngrijorările lor grave.

Szilard a scris scrisoarea, dar Einstein a semnat-o, deoarece credeau că el avea cea mai mare autoritate în fața președintelui

Cynthia Kelly, președinta Fundației Atomic Heritage, a declarat pentru National Geographic în 2017 că, deși celebra descoperire a lui Einstein că energia și masa sunt forme diferite ale aceluiași lucru a pregătit terenul pentru acest tip de creație, „cu siguranță nu se gândea la această teorie ca la o armă”.

Iar Einstein nu a dat niciodată detalii despre cum ar putea fi exploatată această energie, spunând o dată:

„Nu mă consider părintele eliberării energiei atomice. Rolul meu în acest sens a fost destul de indirect”.

Scrisoarea lui Einstein a avut un impact notabil: Roosevelt a creat Comitetul consultativ pentru uraniu în octombrie 1939, în aceeași lună în care a primit scrisoarea lui Einstein.

În acel moment, izbucnise al Doilea Război Mondial, deși SUA nu erau încă implicate.

Comitetul s-a transformat mai târziu în Proiectul Manhattan, comitetul secret al SUA care a dezvoltat bombele atomice care au fost lansate asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în 1945, ucigând aproximativ 200.000 de persoane.

La câteva zile după bombardamente, Japonia a capitulat în mod informal în fața forțelor aliate, punând astfel capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Germania nazistă nu a reușit niciodată să fabrice arme nucleare – și se pare că nu a încercat niciodată cu adevărat

Einstein nu a fost implicat în crearea bombei. Nu i s-a permis să lucreze la Proiectul Manhattan – a fost considerat un risc de securitate prea mare, deoarece era german și era cunoscut ca activist politic de stânga.

Dar când a auzit că bomba a fost folosită în Japonia, a spus: „Vai de mine!”.

Einstein a declarat mai târziu:

„Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să dezvolte o bombă atomică, nu aș fi făcut nimic pentru bombă”.

De asemenea, el a avertizat că „ne îndreptăm astfel spre o catastrofă fără precedent”.

Într-o scrisoare publicată în 2005, el i-a scris unui prieten japonez:

„Am condamnat întotdeauna utilizarea bombei atomice împotriva Japoniei, dar nu am putut face absolut nimic pentru a împiedica această decizie fatală”.

Și a scris într-o revistă japoneză în 1952 că era „foarte conștient de pericolul îngrozitor pentru întreaga omenire, dacă aceste experimente ar avea succes”.

„Nu am văzut nicio altă cale de ieșire”, a scris el.

Scrisoarea lui Einstein a fost atât de crucială, încât legenda investițiilor Warren Buffett le-a spus studenților de la Universitatea Columbia în 2017 că „dacă vă gândiți la asta, stăm aici, în parte, datorită a doi imigranți evrei care, în 1939, în luna august, au semnat cea mai importantă scrisoare poate din istoria Statelor Unite”.

scrisoare

Transcrierea integrală a ceea ce Einstein i-a trimis lui Roosevelt:

Domnule:

Unele lucrări recente ale lui E. Fermi și L. Szilard, care mi-au fost comunicate în manuscris, mă fac să cred că elementul uraniu poate fi transformat într-o nouă și importantă sursă de energie în viitorul imediat. Anumite aspecte ale situației apărute par să solicite vigilență și, dacă este necesar, o acțiune rapidă din partea administrației. Prin urmare, consider că este de datoria mea să vă aduc la cunoștință următoarele fapte și recomandări:

În cursul ultimelor patru luni a devenit probabil – prin munca lui Joliot în Franța, precum și a lui Fermi și Szilard în America – că ar putea deveni posibilă declanșarea unei reacții nucleare în lanț într-o masă mare de uraniu, prin care s-ar genera cantități mari de energie și cantități mari de noi elemente asemănătoare radiului. Acum pare aproape sigur că acest lucru ar putea fi realizat în viitorul imediat.

Acest nou fenomen ar conduce, de asemenea, la construirea de bombe și este de conceput – deși mult mai puțin sigur – că ar putea fi construite astfel bombe extrem de puternice de un nou tip. O singură bombă de acest tip, transportată cu barca și explodată într-un port, ar putea foarte bine să distrugă întregul port împreună cu o parte din teritoriul înconjurător. Cu toate acestea, astfel de bombe s-ar putea dovedi a fi prea grele pentru a fi transportate pe calea aerului.

Statele Unite au doar minereuri foarte sărace de uraniu în cantități moderate. Există minereuri bune în Canada și în fosta Cehoslovacie, în timp ce cea mai importantă sursă de uraniu este Congo belgian.

Având în vedere această situație, poate considerați că este de dorit să se mențină un contact permanent între administrație și grupul de fizicieni care lucrează la reacții în lanț în America. O modalitate posibilă de a realiza acest lucru ar fi ca dumneavoastră să încredințați această sarcină unei persoane care are încrederea dumneavoastră și care ar putea, poate, să servească în calitate neoficială. Sarcina sa ar putea cuprinde următoarele:

a) să se adreseze departamentelor guvernamentale, să le țină la curent cu evoluția ulterioară și să formuleze recomandări de acțiune guvernamentală, acordând o atenție deosebită problemei asigurării unei rezerve de minereu de uraniu pentru Statele Unite;

b) să accelereze lucrările experimentale, care în prezent se desfășoară în limitele bugetelor laboratoarelor universitare, prin asigurarea de fonduri, dacă acestea sunt necesare, prin contactele sale cu persoane private care sunt dispuse să contribuie pentru această cauză și, poate, de asemenea, prin obținerea cooperării laboratoarelor industriale care dispun de echipamentul necesar.

Am înțeles că Germania a oprit de fapt vânzarea de uraniu din minele cehoslovace pe care le-a preluat. Faptul că a luat o măsură atât de rapidă poate fi înțeles prin faptul că fiul subsecretarului de stat german, von Weizsäcker, este atașat la Kaiser-Wilhelm-Institut din Berlin, unde o parte din lucrările americane privind uraniul sunt repetate în prezent.

Cu deosebită considerație,

Albert Einstein

Registration

Aici iti poti reseta parola