Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Al doilea mozaic descoperit în celebrul sit roman Hinton St Mary’s
Articole online

Al doilea mozaic descoperit în celebrul sit roman Hinton St Mary’s

Al doilea mozaic descoperit în celebrul sit roman Hinton St Mary’s

Mozaicul Hinton St Mary este un mozaic aproape complet care are ca motiv central un bust portret al lui Iisus Hristos (deși s-a sugerat și împăratul Constantin I), una dintre cele mai timpurii reprezentări ale lui Hristos din întreaga creștinătate.

Situl datează din secolul al IV-lea d.Hr. în ultima parte a ocupației romane a Britanniei și a fost atribuit atelierelor de mozaic din Durnovaria romană (actualul Dorchester).

Mozaicul din Hinton St Mary acoperea două încăperi, unite printr-un mic prag decorat, cea mai mare dintre încăperi conținând un bust portret al unui bărbat în pallium alb în fața unui simbol creștin chi-rho și flancat de două rodii.

Cea mai mică dintre încăperi are un cerc central care îl înfățișează pe Bellerophon, un erou din mitologia greacă prezentat în timp ce ucide Chimera, o creatură hibridă care scuipă foc și este compusă din diferite părți de animale.

Interpretări anterioare au sugerat că situl a fost un complex de vile, deoarece aspectul seamănă cu o sală de mese formală numită triclinium, sau că structura a fost rămășițele unei biserici sau ale unui complex creștin.

În cadrul unui proiect de cercetare comandat de British Museum, o echipă de arheologi condusă de Vianova Archaeology și sprijinită cu elevii de la Școala Yewstock din Sturminster, a descoperit acum un al doilea mozaic dintr-o clădire romană adiacentă, la o distanță de 9 până la 13 metri de situl original al mozaicului.

Cea mai recentă descoperire prezintă o secțiune de bordură alb-negru, triunghiuri negre și câteva tessere mai mici de culoare neagră, albă și roșie, însă secole de arat au deteriorat grav mozaicul.

Echipa a descoperit, de asemenea, mii de alte descoperiri, printre care se numără obiecte de ceramică neagră lustruită, ceramică acoperită în culori, monede datând de la începutul secolului al IV-lea d.Hr., o parte a unui inel, un obiect emailat, greutăți de plumb, cărămizi arse în cuptor, țigle și oase de animale.

Săpăturile au sugerat o nouă poveste pentru complexul Hinton St Mary. Dovezile arheologice indică faptul că, înainte de anul 350 d.Hr., situl era format din câmpuri deschise, iar ocupația a durat doar 50 de ani.

În loc să fie o vilă sau o fermă, așa cum se propunea anterior, se sugerează acum că situl a avut o funcție religioasă ca sanctuar sau ca o comunitate creștină timpurie, poate una monahală, care a avut un complex de structuri mici până la abandonarea sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola