Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Afacerea Petrov în Australia în timpul Războiului Rece. Doi agenți care lucrau la ambasada sovietică din Canberra au dezertat în circumstanțe senzaționale
Articole online

Afacerea Petrov în Australia în timpul Războiului Rece. Doi agenți care lucrau la ambasada sovietică din Canberra au dezertat în circumstanțe senzaționale

spionaj

Afacerea Petrov în Australia în timpul Războiului Rece. Doi agenți care lucrau la ambasada sovietică din Canberra au dezertat în circumstanțe senzaționale

La apogeul războiului rece, în 1954, Australia a fost cuprinsă de afacerea Petrov. Doi agenți care lucrau la ambasada sovietică din Canberra au dezertat.

Vladimir Petrov era consul și al treilea secretar la ambasadă, iar soția sa, Evdokia, era oficial funcționar și contabil. Amândoi erau ofițeri KGB – rolul real al lui era de a recruta agenți australieni, iar al ei era de a culege informații prin interceptarea comunicațiilor, în calitate de expert în informații.

Vladimir Petrov îi era dator șefului KGB, Lavrenti Beria, dar a devenit din ce în ce mai neliniștit în privința viitorului său după ce Beria a fost arestat și executat în urma morții lui Stalin în 1953. 

Organizația australiană de informații de securitate (ASIO) era la curent cu activitățile soților Petrov și l-a desemnat pe emigrantul polonez Dr. Michael Bialoguski să se împrietenească cu Vladimir și să îl convingă să dezerteze în Australia.

Dezertarea

În aprilie 1954, a acceptat o ofertă de la Asio de a dezerta, fără a-i spune Evdokiei. Directorul adjunct Ron Richards a petrecut șase săptămâni negociind detaliile mutării, în special documentele secrete pe care Petrov urma să le aducă cu el.

Pe 3 aprilie, Petrov a dezertat și a fost dus imediat într-o casă sigură de pe North Shore din Sydney. Nouă zile mai târziu, în ultima zi înainte ca parlamentul să intre în febra alegerile din 1954, prim-ministrul Robert Menzies a anunțat dezertarea și a cerut înființarea unei comisii regale care să investigheze și să raporteze cu privire la spionajul sovietic în Australia.

Ca represalii, de îndată ce defecțiunea a fost alertată la ambasada sovietică, Evdoki a fost reținută în interiorul ambasadei timp de două săptămâni, până când au sosit „curieri” de la Moscova pentru a o aduce în Rusia.

Pe 19 aprilie, doi sovietici au târât-o cu brutalitate până la un avion pe aeroportul din Sydney. Sute de protestatari furioși au manifestat împotriva aparentei răpiri a acesteia, încercând la un moment dat să atace echipa de securitate sovietică. Cu toate acestea, avionul a trebuit să realimenteze în Darwin, unde poliția i-a dezarmat pe curieri. Evdokia a decis, de asemenea, să ceară azil și s-a reunit cu Vladimir, deși acesta nu o informase cu privire la planurile sale.

În urma dezertării lor, soții Petrov i-au oferit informații valoroase lui Asio, inclusiv informații despre Guy Burgess și Donald Maclean, membri ai celebrului cerc de britanici care au spionat pentru Uniunea Sovietică. Comisia regală care a urmat dezertării lor a descoperit că o rețea de spionaj sovietică a operat în cadrul Departamentului de Afaceri Externe al Australiei între 1945 și 1948.

Soții Petrov au devenit cetățeni australieni în 1956, și-au găsit locuri de muncă și au locuit în suburbia Bentleigh din Melbourne, sub noile lor identități de Sven și Maria Allyson. Evdokia a făcut muncă voluntară pentru Meals on Wheels, iar lui Vladimir „îi plăcea fotbalul australian și împușcatul iepurilor”, potrivit articolului lor din Dicționarul biografic australian.

El a suferit un atac cerebral în 1974 și a rămas în spital timp de 17 ani înainte de a muri în 1991, în timp ce Evdokia a murit la vârsta de 88 de ani în 2002.

Registration

Aici iti poti reseta parola