Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Sponsorul laburiștilor era „cârtița” chinezilor. Scandal de spionaj în Marea Britanie!
Articole online

Sponsorul laburiștilor era „cârtița” chinezilor. Scandal de spionaj în Marea Britanie!

Serviciul secret britanic MI5 susține că a găsit un spion chinez care care activa în Parlamentul britanic. Femeia, care a donat sute de mii de lire sterline Partidului Laburist, ar fi căutat să-i influențeze pe parlamentari.

Alertă în Parlamentul britanic

Președintele Camerei Comunelor a scris tuturor parlamentarilor avertizându-i că e vorba de o avocată care se pare că lucra pentru guvernul chinez. La rânduș lor, serviciile de securitate au emis o alertă și au difuzat o fotografie cu Christine Lee.
Avocata a avut legături strînse cu Barry Gardiner, un membru al cabinetului din umbră al laburiștilor pe vremea când la conducerea partidului se afla Jeremy Corbyn.

Suspecta a plătit salariile a doi dintre consilierii domnului Gardiner, dintre care unul era chiar fiul ei. Nu există deocamdată niciun indiciu că parlamentarul laburist a făcut ceva greșit.

MI5 l-a alertat pe Sir Lindsay Hoyle cu privire la posibila breșă de securitate după ce a efectuat o investigație vreme de luni de zile.

În e-mail adresat parlamentarilor, Președintele a spus: „Vă scriu acum pentru a vă atrage atenția asupra Alertei emise de serviciile de securitate, MI5, despre activitățile unei persoane, Christine Lee, care a fost implicată în activități de interferență politică în numele Partidului Comunist Chinez, interacționând cu membrii Parlamentului și cu entitățile politice asociate.

Ar trebui să subliniez faptul că Lee a facilitat donații financiare către parlamentari în exercițiu și aspiranți în numele cetățenilor străini cu sediul în Hong Kong și China.
Aceste donații au fost făcută pe ascuns pentru a masca originile plăților. Acesta este în mod clar un comportament inacceptabil și se iau măsuri pentru a se asigura că încetează”.

Procedurile de acreditare trebuie revizuite

Fostul lider conservator Sir Iain Duncan Smith, un critic vocal al guvernului chinez, a descris evoluțiile ca fiind o „îngrijorătoare”.
„Va duce acest lucru acum la o revizuire serioasă a procedurilor de acreditare aici, în Camera Comunelor, pentru că este în mod clar nu vrem ca acești oameni să intre în contact nici cu grupurile partidelor, nici cu persoane fizice. Este posibil să avem o declarație a Președintelui despre riscuri?”

Sir Iain a spus că a făcut multe pentru a ajuta poporul din Hong Kong-chinezi să fugă de regimul comunist, menționând: „Avem nume de oameni, iar asta mă face să mă îngrijoreze că unele dintre aceste liste au fost accesate de astfel de indivizi. Sunt oameni ale căror vieți și familii în pericol și sunt profund îngrijorat de acest lucru, deoarece, prin urmare, este posibil ca activitățile mele să fi fost urmărite, precum și cele de la colegii și prietenii mei”, notează Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola