Evenimentul Istoric > Articole online > Afacerea Colombo, marea excepţie acceptată de Ceauşescu în fotbalul românesc
Articole online

Afacerea Colombo, marea excepţie acceptată de Ceauşescu în fotbalul românesc

Doru Nicolae, fostul atacant care a câştigat campionatul cu FC Argeş în 1979 şi care a îmbrăcat tricoul naţionalei României, ar putea să solicite oricând atribuirea unui record inaccesibil în regimul comunist: în Epoca de Aur, el a fost primul fotbalist transferat în străinătate.

Născut în 1952, la Bucureşti, Doru Nicolae a debutat la FC Argeş în 1976 şi conform jurnaluldearges.ro, „mari calităţi nu avea, dar pus în valoare de maestrul Nicolae Dobrin, a devenit repede un golgheter”.

Perioada lui de glorie s-a consumat la gruparea din Trivale, pentru care a bifat 135 de meciuri şi a înscris 26 de goluri în Divizia A, actuala Liga I. Suporterii argeşeni îşi vor aminti pentru totdeauna că Doru Nicolae a înscris primul gol în acel meci memorabil cu Dinamo, în victoria cu 3-4, care a adus titlul în Piteşti.

Doru Nicolae, în tricoul echipei Panathinaikos Atena.

„Fostul fotbalist strigat de prieteni Colombo din cauza unui defect pe care îl avea la un ochi care era mai mic decât celălalt, a fost remarcat de către conducătorii clubului grec Panatinaikos Atena după ce a jucat mai multe meciuri în conpetiţiile europene alături de FC Argeş. Şi fiind într-un moment extraordinar de bun al carierei, a fost chemat să semneze cu ei.

«Totul părea foarte simplu, m-au văzut jucând în meciurile din Europa, m-au plăcut şi m-au chemat să joc pentru ei. Îmi amintesc că pentru a mi se permite plecarea din ţară, preşedintele George Iorgu Vardinoianis a vorbit personal cu Ceauşescu să mă lase să joc pentru ei, deoarece nu mai plecase nimeni până atunci să joace la un club de peste hotare.

În plin sezon am plecat la ei şi la sfârşitul anului deja jucam pentru Panathinaikos Atena», a spus la un moment dat fostul mare fotbalist român.

Cu Panathinaikos a câştigat o Cupă a Greciei şi a ocupat de două ori locul 2 la sfârşitul campionatului. Dar după doi ani de străinătate s-a întors în România la Gloria Bistriţa. A mai plecat câte un sezon la Bihor şi la Universitatea Craiova, dar cea mai mare perioadă a celor 8 ani petrecuţi în fotbal după revenirea din Grecia i-a petrecut la Bistriţa alături de familia sa.

În 2013, Doru Nicolae era portar la Centrul de transfuzii sangvine din Bistriţa.

Data naşterii: 22 martie 1952 (Bucureşti)
Carieră în Divizia A: Petrolul (1971- 1973), Steaua (1973-1974), Dinamo (1975-1976), FC Argeş (1976-1980), FC Bihor (1982- 1984), Universitatea Craiova (1986-1987).
Meciuri/ goluri în Liga I: 156/ 26; a cucerit un titlu cu FC Argeş (1979).
Cariera în Grecia: Panathinaikos (1980-1982, 57 de meciuri/ 9 goluri); a cucerit o Cupă a Greciei (1982)”, se arată pe jurnaluldearges.ro.

Trebuie spus că atacantul era căsătorit cu cu fata prim-secretarului judeţului Bistriţa Năsăud şi acest aspect a avut cu siguranţă un rol important în realizarea transferului în Grecia. La Atena, soţia lui a născut pentru prima dată, iar copilul a fost botezat de patronul clubului elen. Astfel au aflat cei doi că tradiţia grecească prevede că naşul acoperă copilul la botez cu aur, care rămâne copilului. Tradiţia a fost respectată şi în cazul primului născut al familiei Nicolae.

explicaţie foto: Vizita lui Nicolae Ceauşescu în Grecia. Sosirea la Atena, (26-29 martie 1976).

 

Registration

Aici iti poti reseta parola