Fotbalistul căruia familia Ceaușescu i-a transformat numele în inițială

 

Gheorghe Ceaușilă a început să joace fotbal la Râmnicu Vâlcea, iar la 19 ani a fost luat la echipa armatei comuniste, Steaua București, care era una dintre ”jucăriile” lui Valentin Ceaușescu.

Gheorghe Ceaușilă (FOTO) a fost trecut la Steaua fără să fie întrebat sub pretextul, ce devenise un obicei, că trebuia să-și satisfacă stagiul militar. Fiul cel mare al familiei Ceaușescu l-a abordat la câteva zile după ce ajunsese la Steaua: „Copile, ori îți schimbi numele, ori îl transformăm în inițială! Așa nu poți să joci fotbal, e ordin, știi tu de unde” Evident că Valentin îi sugera că ordinul venise de la părinții săi, cărora nu le plăcea apropierea de nume cu un fotbalist care putea s-o mai dea și în bară sau chiar în bălării.

 

Nu a vrut să-și schimbe numele. Așa că ziarele i l-au schimbat în „C. Gheorghe”, la radio și televiziune spunându-i-se Ce Gheorghe.

 

În anul în care Steaua a câștigat Cupa Campionilor, 1986, a prins câteva minute de joc la echipa mare. A doua zi a cumpărat ziarul „Sportul” să vadă cum i-a fost apreciată prestația. Prima dată nu și-a văzut numele. S-a mai uitat o dată, atunci a înțeles că devenise oficial „C.Gheorghe”.

 

Numele nu i-a împiedicat pe cei de la FC Olt Scornicești să-l transfere, în 1987, la echipa din localitatea de baștină a dictatorului. I-au dat 100.000 de lei într-o pungă de plastic şi i-au zis că de a doua zi se mută de la Vâlcea la Scorniceşti.

 

După revoluție a redevenit Ceaușilă, fotbalistul care câștiga în 1991, sub culorile Universității Craiova, Cupa României și titlul de campion.

 

Ceaușilă, născut pe 11 octombrie 1966 la Boișoara-Vâlcea, a jucat de cinci ori în echipa națională a României, de 214 ori în Liga 1 unde a marcat 58 de goluri. Pe lângă Steaua și Craiova a mai evoluat la echipe importante ca Dinamo, Sprtul Studențesc, Brăila sau PAOK Salonic.