Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Adevărata poveste din spatele filmului „Raising The Flag On Iwo Jima”
Articole online

Adevărata poveste din spatele filmului „Raising The Flag On Iwo Jima”

Iwo Jima

Adevărata poveste din spatele filmului „Raising The Flag On Iwo Jima”

Când fotograful Joe Rosenthal a făcut o fotografie cu pușcașii marini americani ridicând steagul pe Iwo Jima, nu știa încă că fotografia va deveni una dintre cele mai emblematice imagini din istoria americană. Tocmai auzise că o patrulă se îndrepta spre cel mai înalt punct al insulei cu un steag și a decis să îi urmeze.

Rosenthal a urcat pe Muntele Suribachi, ferindu-se de minele japoneze încă active și trecând pe lângă morți. Pe măsură ce poteca devenea abruptă, Rosenthal a recunoscut mai târziu:

„Am început să mă întreb și să sper că merită efortul”.

Iar când steagul a fost ridicat, nici măcar nu a avut timp să se uite prin vizorul aparatului foto înainte de a realiza fotografia. În câteva luni, fotografia lui Joe Rosenthal „Ridicarea steagului pe Iwo Jima” a câștigat un premiu Pulitzer și a fost inclusă pe un timbru american.

Dar, ani la rând, au circulat zvonuri potrivit cărora Rosenthal ar fi înscenat ridicarea drapelului pentru a obține celebra fotografie sau că, altfel, aceasta nu ar fi fost atât de sinceră pe cât părea. Așadar, care este adevărata poveste din spatele unuia dintre cele mai faimoase momente ale celui de-al Doilea Război Mondial?

De ce au luptat pușcașii marini în bătălia de la Iwo Jima

Iwo Jima este o mică insulă vulcanică din Pacific care se află la jumătatea distanței dintre Guam și Japonia continentală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insula a găzduit o bază aeriană japoneză strategică. De asemenea, a fost oficial parte a Japoniei, mai degrabă decât un teritoriu de peste mări, și un punct de sprijin crucial pentru o eventuală invazie a continentului.

Astfel, chiar dacă insula de opt mile pătrate conținea buncăre, tuneluri și artilerie ascunsă, pușcașii marini americani au debarcat pe Iwo Jima la 19 februarie 1945 pentru a o cuceri.

După patru zile de lupte brutale, pușcașii marini au capturat în cele din urmă porțiunea sudică a Iwo Jima. În timp ce focurile de armă japoneze încă răsunau în aer, o echipă de pușcași marini s-a îndreptat spre Muntele Suribachi, vârful de aproximativ 205 m, pentru a ridica steagul american.

În timp ce focurile de armă pluteau asupra lor, o patrulă de 40 de pușcași marini a început să escaladeze muntele. Aceștia au adus un steag de pe USS Missoula. Ordinele lor:

„Dacă ajungeți în vârf, ridicați-l”.

Pușcașii marini au ajuns în cele din urmă pe vârf în jurul orei 10:30 a.m., pe 23 februarie 1945. Și au ridicat steagul.

Flota americană care înconjura Iwo Jima, formată din sute de nave, s-a dezlănțuit la această priveliște. „Toată lumea a suflat în sirene și claxoane”, își amintește veteranul Tom Price. „Toată lumea a aclamat și a fost ceva cu adevărat deosebit, deoarece steagul de pe Missoula a fost primul care a fost ridicat pe teritoriul japonez”.

Dar acel steag nu era cel surprins în fotografia iconică a ridicării steagului pe Iwo Jima

Când primul steag american a fost arborat pe Muntele Suribachi, japonezii au deschis focul. Steagul a creat o țintă clară pentru soldații care au refuzat să cedeze Iwo Jima.

În timp ce focurile de armă continuau pe Muntele Suribachi, Louis Lowery, un fotograf din Marină, s-a aruncat la adăpost și și-a stricat aparatul foto. Și ordinele au ajuns curând la pușcașii marini de pe munte – steagul era prea mic pentru a fi văzut de oriunde de pe insulă. vârful avea nevoie de un al doilea steag, mai mare.

În timp ce pușcașii marini cărau un steag mai mare pe munte, Lowery s-a grăbit să facă rost de un nou aparat foto. Pe drumul său în josul muntelui, s-a întâlnit cu Joe Rosenthal. Steagul era deja arborat pe Iwo Jima, i-a spus Lowery lui Rosenthal. Dar Rosenthal a continuat să meargă pe jos, sperând că excursia se va dovedi că merită efortul. A ajuns pe vârf cam în același timp cu steagul mai mare.

Când Joe Rosenthal a ajuns în vârful muntelui, a zărit niște oameni care lucrau cu un catarg de steag improvizat, făcut dintr-o țeavă lungă.

„M-am apropiat și am stat câteva minute până când au fost gata să balanseze catargul steagului în poziție”, și-a amintit el mai târziu. 

Rosenthal s-a poziționat cât mai departe posibil de pușcași marini pentru a surprinde întreaga amploare a scenei.

Rosenthal a cărat pe munte un aparat foto Graflex 4×5 voluminos. Și, în vârf, a reușit să capteze doar un singur cadru al ridicării drapelului.

„Cu coada ochiului, îi văzusem pe bărbați pornind steagul în sus”, a spus Rosenthal. „Mi-am învârtit camera și am filmat scena. Așa a fost făcută poza, iar când faci o astfel de poză, nu pleci spunând că ai făcut o poză grozavă. Nu ai de unde să știi”.

Nefiind sigur că a surprins momentul, Rosenthal a cerut unui grup de pușcași marini să se înghesuie în jurul steagului pentru o poză care a devenit mai târziu cunoscută sub numele de fotografia „Gung-Ho”.

Apoi, Rosenthal a coborât înapoi de pe munte pentru a trimite filmul în Guam pentru developare. În 18 ore, Associated Press a distribuit fotografia „Ridicarea steagului pe Iwo Jima” tuturor ziarelor americane, unde a ajuns pe primele pagini din întreaga țară.

Controversa legată de fotografia lui Joe Rosenthal

Fotografia cu ridicarea drapelului pe Iwo Jima era perfectă – atât de perfectă încât unii au susținut că a fost pusă în scenă.

„Joe și-a petrecut tot restul vieții apărând ceea ce se pretindea a fi o „fotografie falsă””, a declarat editorul foto Hal Buell. Armata a organizat o anchetă cu privire la fotografie. La fel a făcut și revista LIFE. Fiecare anchetă a stabilit că fotografia nu a fost înscenată.

Cu toate acestea, zvonurile au persistat.

Chiar și Lowery, care a fotografiat prima ridicare a drapelului, a crezut că fotografia lui Rosenthal era prea bună pentru a fi adevărată.

Bill Genaust, un fotograf de război, a fost alături de Joe Rosenthal atunci când a realizat celebra fotografie. Genaust, înarmat cu o cameră de filmat, a surprins întreaga scenă. Acel film a dovedit că imaginea iconică nu a fost pusă în scenă. Dar Genaust nu l-a putut apăra pe Rosenthal – a murit într-o peșteră de pe Iwo Jima.

Bătălia de la Iwo Jima s-a prelungit timp de o lună după ridicarea drapelului. Luptele au făcut 26.000 de victime americane, iar trei dintre pușcașii marini din celebra fotografie și-au pierdut viața pe insulă.

Cu toate acestea, fotografia ridicării drapelului de pe Iwo Jima trăiește ca o mărturie a curajului pușcașilor marini care și-au riscat viața pentru țara lor.

Registration

Aici iti poti reseta parola