În zorii zilei de 1 septembrie 1939, Luftwaffe (forțele aeriene germane) a bombardat orașul Wielun, oraș fără nicio semnificație militară.
Se estimează că mii de oameni au murit în atacuri, menite să semene teroare în rândul populației civile.
După atac, comandat de liderul nazist Adolf Hitler, Marea Britanie a oferit Germaniei un ultimatum pentru a înceta operațiunile militare.
Guvernului german i s-a dat ultimatum pentru a-și retrage trupele din Polonia până la 11AM, pe 3 septembrie.
Ultimatumul a fost ignorat, iar Marea Britanie și Franța au declarat război Germaniei la 3 septembrie, aprinzând un conflict care a durat șase ani și care a ucis zeci de milioane de oameni.
O declarație de război a fost dată publicității oficial de către premierul britanic Neville Chamberlain la Londra.
Înregistrarea audio a discursului său la BBC s-a făcut remarcată prin tonul clar și sumbru al lui Chamberlain când a declarat: ”Această țară este în război cu Germania. Vă dați seama ce lovitură amară pentru mine, care m-am luptat atât pentru a obține pacea și am dat greș”, a spus acesta.
Declanșarea războiului nu a venit ca o surpriză, iar Marea Britanie și Franța au fost imediat dublate de Australia și Noua Zeelandă în declararea lui.
Aceasta a fost, alături de Polonia și teritoriile dependente din Imperiul britanic (inclusiv India), componența Aliaților.
Canada și Africa de Sud s-au alăturat alianței mai târziu.
Principala cauză a războiului a constat în faptul că Germania nazistă (hitleristă) a încălcat în mod sistematic tratatul de pace de la Versailles, iar democraţiile occidentale – Anglia, Franţa şi SUA au tolerat acest fapt din diverse motive.
Aceste evenimente au pregătit terenul pentru ziua de 1 septembrie 1939.
E bine de reţinut că lui Adolf Hitler i-au fost destui doar şase ani şi jumătate ca din ianuarie 1933, de când a devenit cancelarul Germaniei, să tureze la maximum maşina de război germană, cu asistenţa, chiar cu ajutorul statelor occidentale.
A fost cel mai pustiitor război din istoria omenirii, cu cele mai multe victime din rândurile populaţiei civile şi cu cele mai multe state implicate. Războiul a fost declanşat în Europa de către europeni, şi aici a cauzat și cele mai multe distrugeri şi suferinţe.
Agenția de presă Reuters face o prezentare a acelor momente teribile din istorie, pe care v-o oferim mai jos: