La 1 septembrie 1939 cădeau primele bombe din al Doilea Război Mondial. Înainte de a ataca peninsula Westerplatte, din apropiere de Gdansk, avioanele de luptă germane au distrus orașul Wieluń.
Wieluń, astăzi reședință de județ, aflată la mai mult de 200 de km distanță de capitala Varșovia, se afla în 1939 la numai 20 de km de granița cu Germania și nu avea nicio importanță strategică, scrie dw.com.
Nu era nici un nod rutier, nu avea niciun pod care să trebuiască apărate. Prin urmare, acolo erau staționați puțini soldați polonezi.
La Wieluń s-au înregistrat primele crime de război din cel de-al Doilea Război Mondial. În mai multe atacuri cu bombe, lansate între orele 4:35 și 14:00, micul orășel a fost distrus în proporție de 70%. 1.200 din cei 16.000 de locuitori au fost uciși atunci, scrie sursa citată.
Primele bombe au căzut peste spitalul din oraş, care avea crucea roşie pe acoperiş.
Anul 2019, după 80 de ani. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, micul oraş polonez unde au căzut primele bombe în presa internațională.
"Mă înclin în faţa victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Şi cer iertare", a spus Steinmeier în germană şi poloneză, în prezenţa inclusiv a omologului său polonez.
Președintele german a exprimat durerea pe care o resimte față de suferințele provocate Poloniei de către națiunea sa, dar și restului Europei, în timpul războiului, avertizând în legătură cu pericolele naționalismului.
Alături de numeroşi lideri de stat şi de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoţit de preşedintele polonez Andrzej Duda şi de primarul oraşului, Pawel Okrasa, alături de alţii.
Președintele german a reamintit că potrivit planului nazist pentru Polonia, ”cultura, orașele, populația acesteia, tot ce era viu, ar fi trebuit să fie distrus”, scrie cotidianul israelian Haaretz.
Atacul a marcat începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei.
Pe care, remarcă ziarul israelian Haaretz, Steinmeier i-a omis din discursul său.
Scuzele germane făceau referire directă la victimele poloneze ale războiului, nu doar cele evreiești, ceea ce este o victorie pentru eforturile diplomatice poloneze.
”În ultimii ani, Polonia a încercat în mod activ să cizeleze cultura memoriei în privința războiului. Ca parte a acestor eforturi care au vizat sfera legală, publică, media și diplomația, Polonia și poporul polonez au fost portretizați drept victime ale naziștilor, partea lor în salvarea evreilor a fost scoasă în evidență, iar partea de colaboraționism diminuată”, scrie Haaretz.
"Al Doilea Război Mondial a început cu o crimă de război, un act de terorism împotriva populaţiei civile", a spus Duda duminică în timpul discursului său de la Wielun.
"Nu putem uita Al Doilea Război Mondial, chiar dacă martorii lui nu mai sunt… pentru a fi siguri că ceea ce s-a întâmplat la Wielun şi mai târziu, în multe alte locuri în Polonia şi în alte ţări, nu se va mai repeta niciodată", a declarat Duda.
Preşedintele polonez i-a mulţumit omologului său german că a ales să vină la Wielun pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, susţinând că aceasta va face ca mai mulţi germani să afle despre bombardamentul asupra acestui oraş.
Steinmeier a recunoscut în discursul lui că prea puţin germani cunosc detalii despre tragedia de la Wielun.
Dar Polonia nu dorește doar scuze de la Germania, ci și bani.
Considerând că Germania nu a depus, încă, suficiente eforturi pentru a-i fi iertate traumele la care a supus Polonia, guvernul de la Varşovia solicită Berlinului reparaţii de război.
Despăgubiri de război, pe care le-au și calculat la 850 de miliarde de euro.