Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Actul politic de la 23 august 1944
Articole online

Actul politic de la 23 august 1944

mihai I

Actul politic de la 23 august 1944

Lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost acțiunea politică prin care regele Mihai a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, conducătorul statului român la acea vreme, tot regele dând în acea zi ,dispoziții pentru încetare colaborării României cu Germania nazistă și începerea tratativelor de armistițiu cu Forțele Aliate.

Partidele istorice, excluse de la putere, dar lăsate să funcționeze chiar în timpul dictaturii lui Antonescu, au menținut contacte cu Aliații și au purtat discuții cu aceștia, prin emisari trimiși de Iuliu Maniu la Ankara și la Cairo.

Data de 23 august 1944 a reprezentat un punct de cotitură în istoria românilor, deoarece repercusiunile deciziilor luate în acea zi vor fi resimțite de-a lungul câtorva decenii de acum înainte, repercusiuni ce au fost inserate până la refuz în propaganda comunistă , timp de 45 de ani.

Trebuie amintit că în după-amiaza zilei de 23 august, regele i-a invitat la palat pe mareșalul Ion Antonescu pentru a-i cere încheierea armistițiului cu Aliații și pentru că acesta a refuzat, regele a ordonat arestarea lui și a celor care îl susțineau. Generalul Constantin Sănătescu a fost numit prim-ministru, iar în seara aceleași zile, regele a citit la radio proclamația către țară, în care anunța ruperea relațiilor cu Germania şi încheierea armistițiului cu Națiunile Unite.

Totuși, odată cu desfășurarea acestui act, se poate spune că s-a accentuat procesul de instaurare a comunismului în România, deoarece această acțiune a regelui a avut susținerea unei coaliții a unor partide politice aflate în așa numitul Bloc Național Democrat, iar Partidul Comunist, aflat și el în acest bloc, va începe să preia puterea în țara noastră.

Desigur că acest act desfășurat la 23 august 1944 a avut și efecte pozitive pentru întreaga Europă, deoarece pe frontul militar din sud-est Europei s-a produs o spărtură uriașă, ce a pus în dificultate întreaga armată germană, Hitler însuși având un șoc atunci când a aflat că acest eveniment a avut loc în România. La fel de adevărat este faptul ca acțiunea de la 23 august 1944 a permis sovieticilor să ajungă mult mai repede la linia Dunării și să pună în pericol tot dispozitivul militar nazist din Balcani și apoi din întreaga Europă. De asemenea, odată cu această insurecție din România, Reich-ul nazist va pierde un element esențial și anume petrolul românesc, petrol care era vital pentru „maşina de război germană”, iar acest lucru va duce în final la scurtarea războiului cu cel puțin un an.

Proclamația către țară a regelui Mihai I difuzată la radio în seara zilei de 23 august 1944

        „ROMÂNI,

        În ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit în deplină înțelegere cu Poporul Meu, că nu este decât o singură cale pentru salvarea Țării de la o catastrofă totală: ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite.

        ROMÂNI,

        Un nou Guvern de Uniune Națională a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voința hotărâtă a Țării de a încheia pacea cu Națiunile Unite. România a acceptat armistițiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta și orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum și starea de război cu Marea Britanie și Statele Unite. Primiți pe soldații acestor armate cu încredere. Națiunile Unite ne-au garantat independența Țării și neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.

        ROMÂNI,

        Poporul nostru înțelege să fie singur stăpân pe soarta sa. Oricine s-ar împotrivi hotărârii noastre liber luate și care nu atinge drepturile nimănui este un dușman al Neamului nostru. Ordon Armatei și chem Poporul să lupte prin orice mijloace și cu orice sacrificii împotriva lui. Toți cetățenii să se strângă în jurul Tronului și al Guvernului pentru salvarea Patriei. Cel care nu va da ascultare Guvernului se opune voinței poporului și este un trădător de Țară.

        ROMÂNI,

        Dictatura a luat sfârșit și cu ea încetează toate asupririle. Noul Guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile și libertățile tuturor cetățenilor Țării sunt garantate și vor fi respectate.

        Alături de armatele aliate și cu ajutorul lor, mobilizând toate forțele Națiunii, vom trece hotarele impuse prin actul nedrept de la Viena pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub dominația străină.

        ROMÂNI,

        De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independența împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul Țării noastre.

        Cu deplină încredere în viitorul Neamului Românesc să pășim hotărâți pe drumul înfăptuirii României de mâine, a unei Românii libere, puternice și fericite.

        Mihai.”

Regele Mihai va fi forțat să abdice de către sovietici, care vor instaura un guvern comunist criminal în România.

Registration

Aici iti poti reseta parola