Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Acordul nuclear iranian a funcționat pentru Obama și poate funcționa și pentru Biden – dar numai dacă Congresul nu stă în cale
Articole online

Acordul nuclear iranian a funcționat pentru Obama și poate funcționa și pentru Biden – dar numai dacă Congresul nu stă în cale

Joe Biden

Acordul nuclear iranian a funcționat pentru Obama și poate funcționa și pentru Biden – dar numai dacă Congresul nu stă în cale

Dacă Washingtonul și Teheranul vor reuși, viitorul acordului va fi în mâinile Congresului. Această realizare diplomatică mult dorită ar îmbunătăți securitatea națională a SUA și securitatea regiunii Golfului Persic și ar evita o alternativă probabilă mult mai rea – o acțiune militară care ar putea duce la un alt război sângeros și costisitor în Orientul Mijlociu. Așadar, acum, Congresul trebuie să se alăture.

Dacă se va întâmpla, administrația Biden ar trebui să fie aplaudată pentru acest progres diplomatic. Președintele Biden a fost clar încă de la începutul administrației sale că susținea o revenire a SUA în acord, dar numai în condiții corecte. La începutul acestui an, când acordul părea la îndemână, Iranul a cerut anumiți pași (cum ar fi eliminarea sancțiunilor impuse de administrația Trump asupra Gărzii Revoluționare Iraniene), pe care administrația Biden a decis că sunt prea exagerate.

Biden a rămas ferm și a așteptat ca Iranul să își schimbe poziția, ceea ce se pare că a făcut. Cu toate acestea, știrile recente subliniază faptul că perspectivele de succes rămân incerte.

Dar chiar dacă obținem un acord, acesta nu poate fi pus în aplicare până când nu trece prin Congres, care are la dispoziție 30 de zile pentru a-l examina. Există trei motive puternice pentru ca Congresul să susțină acordul cu Iranul.

Acordul a funcționat înainte și poate funcționa din nou. Acordul a funcționat bine până când fostul președinte Donald Trump, din motive de politică internă, l-a abandonat în mod nechibzuit în 2018. Teheranul a respectat acordul până când SUA s-a retras, invitând practic Iranul să avanseze în programul său nuclear. Când acordul era în vigoare, Iranul era la 12 luni distanță de a avea suficient material nuclear pentru o bombă, iar acum, fără acord, Iranul este la doar câteva săptămâni distanță (transformarea acelui material într-un focos pentru o rachetă ar dura mai mult).

Acordul pe care îl avem pe masă va anula în mod cert o mare parte din progresele înregistrate de Iran. Deși nu va readuce la calendarul inițial, va oferi șase luni și va restabili o perspectivă foarte necesară asupra activităților nucleare ale Iranului, ceea ce este mai mult decât suficient timp pentru a răspunde în cazul în care vor fu gpsute dovezi că Iranul trișează. Dar, fără acest acord, am putea vedea cum Iranul se grăbește spre o bombă în cel mai scurt timp.

Alternativa este mult mai rea

Biden a declarat, în timpul recentei sale călătorii în Orientul Mijlociu, că ar folosi forța militară „în ultimă instanță” pentru a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară. Dar dacă un nou acord cu Iranul eșuează, războiul devine mult mai probabil – și ar fi un dezastru.

Războiul american din Irak a costat sute de mii de vieți, a costat mii de miliarde de dolari, a destabilizat întreaga regiune și este acum considerat pe scară largă că a fost o gafă istorică. Pentru comparație, populația Iranului este de două ori mai mare decât cea a Irakului, cu o armată activă de aproape trei ori mai mare. De asemenea, Iranul controlează accesul la Golful Persic. Blocarea Strâmtorii Ormuz ar putea reduce aprovizionarea globală cu petrol cu aproximativ 30%.

După cum a spus fostul secretar al apărării Robert Gates:

„Dacă credeți că războiul din Irak a fost greu, un atac asupra Iranului ar fi, în opinia mea, o catastrofă”.

Pe fondul războiului din Ucraina, al inflației globale și al tensiunilor cu China, ultimul lucru de care avem nevoie este o altă criză internațională.

Acordul cu Iranul este popular în rândul alegătorilor. Sondajele recente arată că alegătorii sunt îngrijorați de perspectiva unui Iran nuclear și sunt mai predispuși să susțină membrii Congresului care acordă prioritate diplomației față de război.  Aproape jumătate (45%) dintre alegătorii potențiali spun că ar fi „mai probabil” sau „mult mai probabil” să voteze pentru un candidat care ar susține un acord nuclear reînnoit cu Iranul.

Prin comparație, doar 15% spun că sprijinul unui candidat pentru acord i-ar face „mai puțin probabil” sau „mult mai puțin probabil” să voteze pentru el. Iar alegătorii favorizează în mod covârșitor diplomația în detrimentul acțiunilor militare, indiferent de partide: 83% dintre democrați, 79% dintre independenți și 72% dintre republicani sunt de acord că SUA ar trebui să se concentreze pe diplomație pentru a pune capăt programului nuclear iranian.

Registration

Aici iti poti reseta parola