Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > A transformat aurul Băncii Naționale în cocoșei ca nu ni-l ia rușii și a murit în temnița comunistă de la Râmnicu Sărat
Articole online

A transformat aurul Băncii Naționale în cocoșei ca nu ni-l ia rușii și a murit în temnița comunistă de la Râmnicu Sărat

În calitate de administrator al Băncii Naționale, în complicitate cu premierul Petru Groza, a procedat în 1945 la o emisiune nespus de mare de monede de aur, așa zișii cocoșei, ca subterfugiu ca să nu ne ia rușii tot aurul.

În cursul procesului mareșalului Ion Antonescu din 1946, a declarat în fața instanței de judecată că acordul economic cu Germania conținea „maximum ce se putea obține în acele timpuri de presiune germane”. Mai declara că, în urma acestui acord, s-au adus din Germania trei vagoane de aur, iar în urma unui nou acord din decembrie 1943 s-au mai adus 14.000 kg aur.

 De asemenea, s-a mai adus o altă cantitate de aur, echivalentul a circa 25 milioane franci elvețieni.

Mai preciza că Mareșalul a dat ordin să se limiteze penetrarea capitalului străin în industrie și viața economică, iar dacă limitele stabilite s-au depășit, să fie restituite.

Profesorul de drept

Licențiat în Drept, avocat și profesor la Facultatea de Drept din București, Mihail Romniceanu s-a născut la 30 noiembrie 1891 în Capitală.

Membru al Partidului Național Liberal din 1926, a fost senator, administrator la Banca Națională și ministru de Finanțe din partea acestei formațiuni în guvernele Sănătescu II și Rădescu.

După conferința de la Moscova a miniștrilor de externe aliați, din decembrie 1945, a fost delegat de către PNL ca ministru fără portofoliu în guvernul Petru Groza în vederea pregătirii alegerilor din toamna lui 1946.

În timpul campaniei electorale din primăvara anului 1946 a fost agresat de către trupele de șoc comuniste, activitatea sa în cadrul guvernului Groza având o influență nulă în configurarea rezultatului scrutinului din 19 noiembrie, fraudat de către comuniști.

După instaurarea totală a regimului comunist, epurat din sistemul de învățământ superior, Romniceanu a fost arestat la 28 aprilie 1948 și încarcerat la Penitenciarul Craiova.

Întrucât nu existau suficiente probe pe baza cărora să fie trimis în justiţie, dar având în vedere că a fost „ministru în guvernele reacţionare”, a fost transferat la Penitenciarul Sighet.

Prin Decizia M.A.I. nr. 638 din 25 decembrie 1951 a primit o condamnare administrativă de 24 luni, majorată apoi prin Decizia M.S.S. nr. 684 din 28 decembrie 1953 cu alte 24 luni.

La începutul lunii iulie 1955 a fost adus de la Sighet și predat M.A.I., fiind încarcerat la Văcăreşti.

Crimă de înaltă trădare

Prin Sentinţa nr. 9 din 10 ianuarie 1957, Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Bucureşti l-a condamnat la 12 ani temniţă grea pentru „crimă de înaltă trădare”.

Sentinţa i-a fost comunicată în închisoarea Văcăreşti. Trransferat la Jilava, apoi în mai 1958 la Râmnicu Sărat, unde a murit pe 13 februarie 1960, la vârsta de 69 de ani.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA