Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A murit Daniel Ellsberg, cel care a publicat documentele Pentagonului, dezvăluind secrete americane despre războiul din Vietnam
Articole online

A murit Daniel Ellsberg, cel care a publicat documentele Pentagonului, dezvăluind secrete americane despre războiul din Vietnam

Daniel Ellsberg

A murit Daniel Ellsberg, cel care a publicat documentele Pentagonului, dezvăluind secrete americane despre războiul din Vietnam

Ellsberg, care a anunțat în februarie că era bolnav în fază terminală de cancer pancreatic, a murit vineri dimineață, potrivit unei scrisori a familiei sale, publicată de purtătoarea de cuvânt, Julia Pacetti.

Până la începutul anilor ’70, când a dezvăluit că el a fost sursa uimitoarelor relatări din presă despre studiul de 47 de volume și 7.000 de pagini al Departamentului Apărării despre rolul SUA în Indochina, Ellsberg a fost un membru bine plasat al elitei guvernamentale și militare. Absolvent al Universității Harvard, el a fost consultant privat și guvernamental pentru Vietnam de-a lungul anilor 1960, și-a riscat viața pe câmpul de luptă, a primit cele mai înalte autorizații de securitate și a ajuns să se bucure de încrederea oficialilor din administrațiile democrate și republicane.

A fost apreciat în mod special, avea să remarce mai târziu, pentru „talentul său de discreție”

Dar, la fel ca milioane de alți americani, din interiorul și din afara guvernului, s-a întors împotriva războiului din Vietnam, care dura de ani de zile, împotriva afirmațiilor guvernului potrivit cărora bătălia putea fi câștigată și împotriva faptului că o victorie a nord-vietnamezilor asupra sudului susținut de SUA ar duce la răspândirea comunismului în întreaga regiune. Spre deosebire de mulți alți opozanți ai războiului, el se afla într-o poziție specială pentru a face diferența.

„O întreagă generație de cunoscători din perioada Vietnamului devenise la fel de dezamăgită ca și mine de un război pe care îl considerau fără speranță și interminabil”, a scris el în memoriile sale din 2002, „Secrets: Memorii despre Vietnam și documentele Pentagonului”. „Până în 1968, dacă nu mai devreme, toți doreau, ca și mine, să ne vadă ieșind din acest război.”

David Halberstam, regretatul scriitor și corespondent al războiului din Vietnam, care îl cunoștea pe Ellsberg încă de când amândoi erau detașați în străinătate, l-ar descrie ca pe un om excepțional. Era extrem de inteligent, obsesiv de curios și profund sensibil, un prozelitist înnăscut care „vedea evenimentele politice în termeni de absolut moral” și cerea consecințe pentru abuzurile de putere.

La fel ca oricine altcineva, Ellsberg a întruchipat, de asemenea, căderea idealismului american în politica externă în anii 1960 și 1970 și răsturnarea consensului de după cel de-al Doilea Război Mondial, conform căruia comunismul, real sau suspectat, ar trebui combătut la nivel mondial.

Documentele Pentagonului au fost comandate în 1967 de către secretarul apărării de atunci, Robert S. McNamara, un important susținător public al războiului, care dorea să lase în urmă o istorie cuprinzătoare a SUA și a Vietnamului și să îi ajute pe succesorii săi să evite genul de greșeli pe care le-a recunoscut abia mult timp mai târziu. Documentele acoperă mai mult de 20 de ani, de la eforturile eșuate ale Franței de colonizare din anii 1940 și 1950 până la implicarea tot mai mare a SUA, inclusiv bombardamentele și desfășurarea a sute de mii de trupe terestre în timpul administrației lui Lyndon Johnson. Ellsberg s-a numărat printre cei cărora li s-a cerut să lucreze la acest studiu, concentrându-se pe anul 1961, când președintele nou ales John F. Kennedy a început să adauge consilieri și unități de sprijin.

Publicate pentru prima dată în The New York Times în iunie 1971, după care au urmat The Washington Post, The Associated Press și mai mult de o duzină de alte publicații, documentele secrete au documentat faptul că SUA au sfidat o înțelegere din 1954 care interzicea prezența militară străină în Vietnam, au pus la îndoială faptul că Vietnamul de Sud avea un guvern viabil, au extins în secret războiul în țările vecine și au plănuit să trimită soldați americani chiar dacă Johnson promisese că nu o va face.

Registration

Aici iti poti reseta parola