Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Primele indicii despre cel care a furnizat documente secrete ale Pentagonului pe Discord
Articole online

Primele indicii despre cel care a furnizat documente secrete ale Pentagonului pe Discord

Pentagon

Washington Post a descoperit că recenta scurgere de informații de la Pentagon a dus la un bărbat care a împărtășit sute de fișiere secrete cu un mic grup de tineri gameri pe un server privat Discord.

Primele indicii despre cel care a furnizat documente secrete ale Pentagonului pe Discord

Bărbatul anonim, poreclit OG de către ceilalți membri ai serverului, a declarat că a lucrat într-o bază militară și a pretins că știe secrete guvernamentale de nivel înalt ascunse publicului, au declarat pentru The Post doi membri anonimi ai grupului.

Serverul lor de pe Discord – o platformă de mesagerie și chat vocal pentru gameri -, care funcționează doar pe bază de invitație, avea în jur de 30 de membri de sex masculin din întreaga lume care împărtășeau o pasiune pentru arme, echipament militar și religie, a relatat The Post.

Încă din 2020, OG a început să trimită informațiile clasificate pe serverul său Discord, care a fost numit cândva „Thug Shaker Central”, potrivit The Post.

OG, administratorul serverului, se aștepta ca membrii grupului să fie foarte atenți la avalanșa de informații pe care le furniza, a declarat unul dintre cei doi tineri utilizatori Discord pentru The Post.

Dar, la momentul respectiv, OG împărtășea doar propriile transcrieri rescrise ale documentelor, dactilografiindu-le de mână cu adnotări, a declarat unul dintre membrii Discord pentru The Post. Transcrierile erau extinse și conțineau informații precum locațiile unor politicieni de top și secrete militare.

Apoi, la sfârșitul anului 2022, OG s-a enervat pe gameri pentru că nu erau atenți la secretele pe care le împărtășea și a început să trimită în schimb fotografii ale documentelor reale. 

The Post a analizat aproximativ 300 de fotografii cu documente clasificate, dintre care unele nu au fost încă făcute publice. Se estimează că aproximativ 100 de dosare de informații au fost descoperite pe internet până în prezent.

Zeci de documente sensibile de pe serverul Discord „Thug Shaker Central” al lui OG au apărut în cele din urmă pe canalele rusești Telegram și pe forumurile 4Chan la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, când autoritățile au luat cunoștință pentru prima dată de scurgerea de informații.

Fotografiile au circulat anterior pe mai multe servere Discord

Cel puțin 10 documente au fost trimise ulterior către un alt server Discord dedicat jocului video „Minecraft”. Acolo fișierele au atras o atenție mai mare.

După ce The New York Times a raportat scurgerea de informații pe 7 aprilie, OG le-a spus tuturor celor din Thug Shaker Central să șteargă mesajele pe care le-a trimis, precum și informațiile clasificate pe care le împărtășise.

„A spus că s-a întâmplat ceva și s-a rugat la Dumnezeu ca situația sa să nu se transforme într-o adevărată anchetă”, a declarat unul dintre tinerii membri ai Discordiei pentru The Post.

Serverul „Thug Shaker Central” a fost șters.

Oficialii americani încearcă încă să determine implicațiile scurgerii de informații și câte documente au fost expuse cu exactitate.

Într-o declarație anterioară pentru Insider, un purtător de cuvânt al Discord a declarat că platforma „cooperează cu forțele de ordine”, dar nu a putut comenta o investigație activă.

Reprezentanții Discord și ai Pentagonului nu au răspuns imediat la solicitările Insider pentru comentarii.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola