Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A fost descoperită cea mai veche toaletă din lume! Are 2700 de ani și e demnă de un rege
Articole online

A fost descoperită cea mai veche toaletă din lume! Are 2700 de ani și e demnă de un rege

Arheologii israelini au descoperit la Ierusalim o toaletă veche de 2.700 de ani, una dintre cele mai vechi din lume.

Locul în care și regele merge pe jos

Cine a trăit în palatul superb și s-a bucurat de priveliștea sa spectaculoasă asupra Muntelui Templului în urmă cu aproximativ 2.700 de ani a fost cu siguranță un om extrem de bogat și puternic. Experții nu exclud posibilitate ca în palat să fi lovuit unul dintre regii biblici ai Iudeei sau alți membri ai familiilor regale.
Oricine ar fi fost fost proprietarul palatului din cartierul Armon Hanatziv, el s-a bucurat de un privilegiu unic în acele vremuri: o toaletă de lux.
Descoperirea a fost făcută recent în timpul săpăturilor făcute de către Autoritatea pentru Antichități (IAA) și Orașul David, care a fost deschisă pentru a verifica zona înainte de construirea unui nou complex turistic.

„Cel care are o toaletă lângă masa lui” e un om bogat

Experții au fost de-a dreptul entuziasmați de neașteptata descoperire. „La acea vreme, o toaletă privată într-o casă era extrem de rară”, spune arheologul Yaakov Billig care conduce săpăturile. „Majoritatea oamenilor erau forțați să găsească un loc cât de cât liniștit pentru a se ușura. Aproximativ 1.000 de ani mai târziu, un grup de rabini au purtat o discutie despre cine ar trebui considerat un om bogat. Diferiți rabini sugerează tot felul de răspunsuri. Rabinul Yossi spune, ănsă, că un om bogat este „cel care are o toaletă lângă masa lui”. ”

Potrivit lui Billig, doar câteva astfel de toalete din perioada Primului Templu au fost găsite în Israel.„În multe cazuri, nu erau toalete complete, ci doar scaune pentru toaletă”, a spus el.

Scaunul din piatră era așezat deasupra gropii de gunoi

În palatul din cartierul Armon Hanatziv, toaleta era o cabină dreptunghiulară tăiată în piatră. Scaunul de toaletă, cu o gaură în centru, a fost conceput pentru a fi cât mai confortabil. Sub toaletă, se afla un rezervor, unde au fost descoperite urme de ceramică și oase de animale .

„La acea vreme, astfel de gropi erau folosite drept coșuri de gunoi”, explică Billig. „Marea majoritate a vaselor găsite au fost boluri. S-ar putea să fie un fel de vase de unică folosință, dar e posibil, de asemenea, să fi fost folosite ca recipiente pentru ulei aromat. Poate au fost puse în toaletă pentru a îmbunătăți mirosul. Sperăm că unele analize suplimentare asupra reziduurilor vor oferi răspunsuri. ”

„Este fascinant să vedem cum ceva care este evident pentru noi astăzi, cum ar fi toaletele, a fost un obiect de lux în timpul domniei regilor Iudeei”, a declarat directorul IAA, Eli Eskosido. „Ierusalimul nu încetează niciodată să uimească”.

Detaliile descoperirii vor fi ilustrate în cadrul conferinței „Inovații în arheologia Ierusalimului și a împrejurimilor sale”, care va avea loc miercuri și joi la Ierusalim, dar care va putea fi urmărită și online, notează Jerusalem Post.

Registration

Aici iti poti reseta parola