6 octombrie 1961: Președintele Kennedy îi îndeamnă pe americani să construiască adăposturi antiatomice
De asemenea, Kennedy a asigurat publicul că programul de apărare civilă al SUA va începe în curând să asigure o astfel de protecție pentru fiecare american. La numai un an mai târziu, conform temerilor lui Kennedy, lumea a fost la un pas de un război nuclear la scară largă, când a izbucnit Criza rachetelor cubaneze din cauza amplasării de către URSS a rachetelor nucleare în Cuba. În timpul celor 13 zile de criză tensionată, unii americani s-au pregătit pentru un război nuclear cumpărând conserve și finalizând lucrări de ultim moment la adăposturile antiatomice din curtea lor.
Criza rachetelor cubaneze a fost unul dintre cele mai înfricoșătoare evenimente ale Războiului Rece. Cele 13 zile de confruntare au adus cele două superputeri ale lumii în pragul războiului nuclear.
În toamna anului 1962, Statele Unite au cerut ca sovieticii să oprească construcția bazelor de rachete nou descoperite în Cuba comunistă, la doar 90 de mile de țărmurile americane. Premierul sovietic Nikita Hrușciov se angajase în 1960 să apere Cuba și presupunea că Statele Unite nu vor încerca să împiedice instalarea de rachete balistice cu rază medie și intermediară de acțiune în țara comunistă din Caraibe. Dar armele puteau atinge o mare parte din Statele Unite.
Ceea ce a urmat a fost o confruntare tensionată, desfășurată aproape exclusiv la cele mai înalte niveluri.
Președintele american John F. Kennedy, Hrușciov și o mână de consilieri de top ai acestora au purtat toate negocierile, fără prea multe contribuții din partea birocrațiilor de politică externă din ambele țări. Criza a fost plină de erori de comunicare, amenințări și calcule greșite, dar a fost în cele din urmă dezamorsată.