Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Nikita Hrușciov, primul șef de stat sovietic care vizitează Statele Unite
Articole online

Nikita Hrușciov, primul șef de stat sovietic care vizitează Statele Unite

Nikita Hrușciov

15 septembrie 1959: Hrușciov sosește la Washington

Hrușciov a venit la putere în Uniunea Sovietică după moartea dictatorului Iosif Stalin în 1953. Mulți observatori au crezut că Hrușciov, un adept devotat al lui Stalin în anii 1930 și 1940, nu va oferi o diferență prea mare în ceea ce privește conducerea. Cu toate acestea, i-a surprins, anunțând că urmărește „coexistența pașnică” cu Statele Unite și denunțând „excesele” stalinismului.

La sfârșitul anilor 1950, Hrușciov a continuat să curteze o relație mai strânsă cu Statele Unite și l-a lăudat adesea pe președintele Dwight D. Eisenhower ca fiind un om care căuta, de asemenea, pacea. În 1959, guvernele american și sovietic au șocat lumea anunțând că Hrușciov va vizita America în septembrie și se va întâlni față în față cu Eisenhower.

Prima zi a lui Hrușciov în America a fost ocupată în cea mai mare parte de recepții formale și de o caravană de mașini de la aeroport până în centrul orașului Washington. La aeroport, Hrușciov a anunțat că a sosit în America „cu inima deschisă și cu intenții bune”. Poporul sovietic dorește să trăiască în prietenie cu poporul american”.

Grupuri de spectatori și mai multe fanfare militare au mărșăluit pe traseul cortegiului de mașini de la aeroport, iar Eisenhower, Hrușciov și doamna Hrușciov s-au așezat împreună pe bancheta din spate a unei decapotabile pentru a saluta mulțimea. Odată ajuns în oraș, Hrușciov s-a așezat aproape imediat pentru o discuție de aproape două ore cu Eisenhower și consilierii săi.

Discuții mai lungi și mai implicate au fost programate pentru mai târziu, în timpul vizitei liderului sovietic.

„Din cauza importanței noastre în lume, este vital să ne înțelegem mai bine”, a declarat Eisenhower la un dineu de stat în acea seară.

Hrușciov a fost de acord, adăugând că prietenia era necesară „pentru că cele două țări ale noastre sunt mult prea puternice și nu ne putem certa una cu cealaltă”.

În următoarele câteva zile, Hrușciov a profitat de ocazia de a face un tur al Statelor Unite înainte de întâlnirea la vârf cu Eisenhower. Deși călătoria lui Hrușciov a fost mai mult o vizită de bunăvoință decât o oportunitate pentru negocieri semnificative, turneul a oferit câteva momente de mare dramatism și comedie, în special în timpul călătoriei liderului sovietic prin California.

Registration

Aici iti poti reseta parola