Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > 6 noiembrie 1942: Reacţii româneşti la acuzaţiile germane din Caucaz
Articole online

6 noiembrie 1942: Reacţii româneşti la acuzaţiile germane din Caucaz

Stalingrad

6 noiembrie 1942: Reacţii româneşti la acuzaţiile germane din Caucaz

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla Armata Română în timpul campaniei din URSS, pe Frontul de Est. Redăm mai jos notele istoricului militar.

Ion Antonescu se adresează feldmareşalului Wilhelm Keitel: 

„Cu ocazia operaţiunilor în curs din Caucaz sau produs unele neînţelegeri sau greşite aprecieri asupra trupelor româneşti angajate în acea regiune şi comandate în condiţiuni cu totul neprevăzute”.

După ce face cunoscut că a ordonat generalului Ilie Şteflea să analizeze modul în care au luptat diviziile 3 munte şi 19 infanterie, mareşalul român conchide:

,,Din aceste cercetări se constată că dacă acele divizii nu au avut succesul dorit sau aşteptat nu înseamnă că aceasta s-a datorat unei încălcări a onoarei militare. Pierderile numeroase în morţi şi răniţi dovedesc tenacitatea cu care au luptat, iar lipsa de muniţiuni, împreună cu erorile comandanţilor în darea ordinelor nu scad în nici un caz valoarea unor trupe care şi-au făcut complet datoria”.

Pentru redresarea situaţiei cere luarea măsurilor necesare pentru ca ,,raporturile de perfectă colaborare a armatelor noastre să continue şi pe viitor sub acelaşi semn al încrederii şi stimei reciproce ca şi până acum”.

Situația pe front

În Stepa Kalmucă, comandamentul Armatei 4 române începe să fie folosit numai pentru soluţionare problemelor privind aprovizonarea trupelor române subordonate la acea dată Armatei 4 blindate germane.

În Caucaz, Divizia 6 cavalerie cucereşte Azovskaia, apoi înălţimea cu cota 375,5 Kuşnariov (8 noiembrie) şi înălţimile cu cotele 192 şi 313,7 de la sud de Şolmskaia (13 noiembrie). Concomitent, a respins incursiunile şi atacurile inamice, cu precădere în zona Azovskaia, cele mai importante fiind executate în perioadele 10 – 11 noiembrie şi 3 – 5 decembrie. Împreună cu celelalte mari unităţi ale Corpului de cavalerie a asigurat comunicaţia Krasnodar – Krimskaia – Taman, la sud de râul Kuban.

Compania 3 din Batalionul 8 vânători de munte (Divizia 2 munte), întâmpină puternice rezistențe inamice la marginea de vest a localității Mairamadag. Contraatacată, a fost obligată să se replieze spre Dsaurikau. Alte două companii din batalion resping inamicul din Kodaşin, dar au fost blocate prin foc la marginea de sud şi de est a localităţii.

Pe alte fronturi:

  1. Contraatacul executat de trupele sovietice în Caucaz determină Armata 1 blindată germană să treacă la apărare, frontul stabilizându-se.
  2. În nordul Egiptului, trupele Axei se retrag în debandadă spre Mersa-Matruh.

Registration

Aici iti poti reseta parola