30 noiembrie 1950: Președintele Truman refuză să excludă armele atomice în conflictul din Coreea
Truman a acuzat Uniunea Sovietică că a folosit insurgenții comuniști chinezi ca parte a unui plan viclean de răspândire a comunismului în Asia și a promis că „va crește apărarea până la un punct în care vom putea vorbi – așa cum ar trebui să vorbim întotdeauna – cu autoritate”. Presa a întrebat apoi ce avea de gând să facă Truman dacă naționaliștii chinezi, care luptau deja împotriva răspândirii comunismului în propria țară, nu se vor implica în conflictul coreean. Truman a răspuns că Statele Unite vor lua „orice măsuri necesare” pentru a limita expansiunea comunistă în Coreea. Un reporter a întrebat: „Asta va include și bomba atomică?”, la care Truman a răspuns: „Asta include toate armele pe care le avem”.
În 1945, Truman a autorizat utilizarea a două bombe atomice pentru a pune capăt războiului cu Japonia
Bombele au fost lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki și, deși japonezii s-au predat, rezultatele îngrozitoare erau încă proaspete în mintea tuturor. La acea vreme, SUA era singura țară care deținea arme nucleare. Cu toate acestea, până la izbucnirea conflictului coreean, Uniunea Sovietică dezvoltase și ea o bombă atomică.
După ce a afirmat că președintele trebuia să ia întotdeauna în considerare utilizarea armelor nucleare în orice scenariu care implica trupele americane, Truman a continuat să asigure presa în acea zi că nu dorea să vadă niciodată bomba folosită din nou. „Este o armă teribilă și nu ar trebui să fie folosită asupra unor bărbați, femei și copii nevinovați”. Truman a continuat să fie conștient de pericolele cursei înarmărilor nucleare până la sfârșitul mandatului său. De fapt, în discursul său de adio adresat Congresului în 1953, el a avertizat:
„Suntem grăbiți să avansăm, în stăpânirea noastră asupra atomului… spre vârfuri încă imprevizibile ale puterii distructive [când omul ar putea] distruge însăși structura unei civilizații… un astfel de război nu este o politică posibilă pentru oamenii raționali”.
În cele din urmă, conflictul coreean s-a încheiat în impas și nu a implicat utilizarea armelor atomice de către niciuna dintre părți. Coreea a fost împărțită în sfere democratice și comuniste în sud și, respectiv, în nord, cu o zonă demilitarizată care le separă pe cele două, patrulată până în prezent de trupele americane. În prezent, guvernul comunist nord-coreean se află în plin proces de dezvoltare a propriilor arme nucleare.