Evenimentul Istoric > Articole online > 30 decembrie 1947 – Abdicarea Regelui. De ce au tăiat comuniștii merele Reginei Elena
Articole online

30 decembrie 1947 – Abdicarea Regelui. De ce au tăiat comuniștii merele Reginei Elena

Iată mai jos mărturia lui Mircea Ionnițiu, secretarul personal al Regelui Mihai, pesoana cea mai apropiată de Suveran, despre evenimentele sinistre din decembrie 1947 – ianuarie 1948.

El a cerut ca poporul român să fie consultat, căci este singurul care poate decide asupra destinelor monarhiei.

Pistolul lui Groza

Trimișii comuniști au comunicat că nu au latitudinea să modifice ultimatumul și au repetat amenințările precedente. Ba Groza nu a ezitat să arate că se înarmase cu un pistol, ca să nu sufere, cum spunea el, „soarta lui Antonescu”. Dar nimeni care era la curent cu faptele nu putea să găsească aceste situații ca fiind echivalente.

Cu mare strângere de inimă și pentru a cruța națiunea de sacrificii inutile, Regele s-a retras într-o cameră alăturată și a semnat actul de abdicare. Din acel moment și până la trecerea peste frontieră, trei zile mai târziu, Regele a fost pus sub paza voluntarilor din divizia „Tudor Vladimirescu”.

În zilele următoare, între Negel și Groza s-a căzut de acord privind compoziția anturajului care va însoți pe Suveran, documentele necesare pentru călătorie, instrucțiunile pentru formarea trenului regal, valoarea devizelor.

Din toate numele aflate pe lista supusă de Negel, singurul care nu a fost aprobat de grupul Pauker-Luca-Dej a fost Savel Rădulescu, pe motiv că este o personalitate politică ce ar deveni șeful guvernului român în exil.

După plecarea Regelui, el a fost arestat și supus, ca și ceilalți oameni politici, la regimul brutal al temnițelor comuniste.

Vinurile Regelui au devenit sursă de subzistență

Pentru a obține bani de drum, Negel a vândut vinurile ce se aflau în pivnițele Domeniilor Regale. Aceste fonduri au fost convertite în valută forte și au constituit subzistența anturajului până la separarea de Suveran.

În ziua abdicării, Regele s-a întors la Sinaia, unde a așteptat completarea detaliilor necesare plecării și sfârșitul negocierilor între Negel și Groza.

Trenul a fost format la București, unde s-a îmbarcat o parte din suită. Poliția economică a inspectat în detaliu fiecare bagaj, iar unele persoane au fost supuse la examen corporal pentru a se descoperi bijuterii sau devize ascunse.

Până și fructele ce se aflau pe masa din compartimentul destinat reginei Elena au fost tăiate în două din același motiv.

Pagini: 1 2 3 4 5

Registration

Aici iti poti reseta parola