3 septembrie 1939: Marea Britanie și Franța declară război Germaniei
Prima victimă a acestei declarații nu a fost germană, ci vasul de linie britanic Athenia, care a fost scufundat de un submarin german U-30 care a presupus că vasul de linie era înarmat și beligerant. La bord se aflau mai mult de 1.100 de pasageri, dintre care 112 și-au pierdut viața. Dintre aceștia, 28 erau americani, dar președintele Roosevelt nu a fost afectat de tragedie, declarând că nimeni nu trebuia „să vorbească în mod nechibzuit sau fals despre faptul că America își trimite armatele pe câmpurile europene”.
Statele Unite vor rămâne neutre.
În ceea ce privește răspunsul Marii Britanii, acesta nu a fost inițial mai mult decât aruncarea de pliante de propagandă antinazistă – 13 tone – peste Germania. Vor începe să bombardeze navele germane la 4 septembrie, suferind pierderi semnificative. De asemenea, au lucrat sub ordinul de a nu afecta civilii germani.
Armata germană, bineînțeles, nu avea astfel de restricții. Franța avea să înceapă o ofensivă împotriva graniței de vest a Germaniei două săptămâni mai târziu. Efortul lor a fost slăbit de o fereastră îngustă de 90 de mile care ducea spre frontul german, închisă de granițele Luxemburgului și Belgiei – ambele țări neutre.
Germanii au minat pasajul, blocând ofensiva franceză.