Evenimentul Istoric > Articole online > 28 ianuarie 1990 – Prima mare confruntare dintre Puterea condusă de Iliescu și Opoziția din jurul lui Coposu. Ce nota CIA. Foto în articol
Articole online

28 ianuarie 1990 – Prima mare confruntare dintre Puterea condusă de Iliescu și Opoziția din jurul lui Coposu. Ce nota CIA. Foto în articol

Demonstrația a fost perfect legală, cererea de aprobare pentru manifestație fiind depusă la Primăria Capitalei în cursul după-amiezii de 23 ianuarie 1990.

„Este important de menționat acest lucru, deoarece în decursul ultimilor 30 de ani, fostul președinte al FSN, fostul prim-ministru din acea vreme, precum și alți membri ai puterii de atunci au vehiculat ideea că „atunci s-ar fi încercat o lovitură de stat”.

Am avut privilegiul și onoarea să fiu alături de niște oameni deosebiți, care au luptat neîncetat pentru o Românie… altfel, o Românie a principiilor și valorilor adevărate!”, scrie Ion-Andrei Gherasim, secretar personal al lui Corneliu Coposu, pe pagina sa de Facebook.

CFSN se transformă-n partid

Inițial, Consiliul Frontului Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu, înfiinţat prin Proclamaţia Revoluţiei Române din 22 decembrie, trebuia să fie un organism de stat neutru politic.
El urma să organizeze alegeri libere şi corecte şi să administreze ţara până la instalarea puterii alese.

Când liderii FSN au anunţat transformarea formaţiunii în partid politic, partidele de opoziţie, abia înregistrate, i-au acuzat că se folosesc de poziţia lor dominantă în stat ca să câştige alegerile.

„Noi vom fi forţaţi să ne schimbăm atitudinea şi să cerem ca cel puţin pe perioada campaniei electorale, Frontul care vine în concurenţă alături de celelalte partide să lase conducerea statului pe mâna unor tehnicieni independenţi şi neutri pentru că nu poţi să fii în acelaţi timp şi guvernant şi legiferator şi concurent în campania electorală”, spunea Corneliu Coposu, președintele PNȚCD.

Iliescu și Roman, întâlnire cu ambasadorul URSS

„Am avut sentimentul foarte clar şi s-a văzut că această hotărâre generează împotrivire, o atitudine categoric ostilă a partidelor istorice. Sincer să fiu, nici atitudinea partidelor istorice care spuneau, gata, noi am revenit la putere şi noi suntem cei care facem jocul politic, nici asta nu era foarte în regulă. Şi evident că a urmat un conflict destul de greu”, susține fostul premier Petre Roman.

Stenograma discuţiei din 27 decembrie 1989 dintre Ion Iliescu, Petre Roman şi alţi câţiva membri ai CFSN şi ambasadorul sovietic la Bucureşti, Evgheni Tiajelnikov confirm că cei care se intalaseră la putere pregăteau o democrație „originală”.

Potrivit stenogramei, Ion Iliescu îi transmitea lui Mihail Gorbaciov că, în România, Partidul Comunist nu mai are nici o şansă. Dar că există soluţia Frontului, care trebuie să rămână „forţa politică esenţială”.

Ion Iliescu arăta că un număr mare de partide noi ajută de fapt Frontul Salvării Naţionale să rămână dominant:

„N-am confundat pluralismul cu pluripartidismul. Nu excludem posibilitatea apariţiei şi de partide şi de tot felul de organizaţii, ba, chiar din punctul nostru de vedere, cu cât vor fi mai multe, cu atât mai bine, va fi mai puţin periculos pentru unitate decât dacă s-ar crea o singură forţă. Îi lăsăm să se difuzeze şi apoi o să acceptăm un dialog în cadrul Frontului”.

Rapoartele CIA

Într-un raport clasificat la acea vreme „Top Secret”, publicat de „Europa liberă”, CIA scria pe 28 ianuarie 1990 următorul comentariu pentru structurile de securitate ale SUA și pentru politicienii cu acces la informații clasificate:

„FSN a reușit să oprească manifestațiile din weekend, dar utilizarea unor contramanifestanți – o tactică ce aduce aminte de era Ceaușescu – pentru a intimida opoziția va alimenta, probabil, suspiciunile că Frontul este dominat de criptocomuniști.

Manifestațiile politice vor crește în amploare, probabil, după ce grupurile de opoziție și studenții se vor regrupa. Este posibil ca Frontul să exploateze tensiunile etnice pentru a-și crea spațiu de manevră, indiferent dacă riscă să piardă sprijinul etnicilor maghiari.”

Raportul notează și suspiciunea care se instaurase încă din ianuarie 1990 asupra FSN că încearcă să confiște revoluția.

Pe 29 ianuarie CIA nota:

FSN respinge atacul opoziției


Frontul Salvării Naționale și-a folosit forța organizatorică pentru a supraviețui primului atac direct al opoziției, dar trebuie să se pregătească și pentru posibile tensiuni interetnice în Transilvania.
FSN s-a confruntat cu un nou val de proteste peste weekend în ciuda tentativei de a distrage atenția publică prin transmisia televizată a începutului procesului apropiaților lui Ceaușescu.

Peste 15.000 de manifestanți anti FSN au ignorat interdicția de a demonstra, au rupt un cordon militar în jurul sediului FSN și au cerut un nou guvern de coaliție. Opozanții s-au retras după ce FSN a adus zeci de camioane cu proprii demonstranți favorabili partidului.

Președintele Iliescu încearcă să calmeze situația, invitând 21 de partide de opoziție nou înregistrate la un „dialog deschis” programat să înceapă joi.

Cu toate aceastea, cel puțin unul dintre partidele mari – PNȚCD – a amenințat că va organiza manifestații zilnice până la instalarea unui nou guvern de tranziție, înaintea alegerilor din 20 mai.

Între timp, autoritatea FSN este subminată și de tensiuni interetnice crescânde în Transilvania, unde trăiesc aproape 2 milioane de etnici maghiari.

Ministrul adjunct al educației, un etnic maghiar, a fost demis sâmbătă pentru că ar fi luat decizii privind învățământul în limba maghiară fără a avea această autoritate.

Demiterea acestuia vine după ce președintele Iliescu a fost criticat de Forumul Democratic al Maghiarilor – cea mai mare organizație a acestei minorități – pentru că a discutat public despre posibila existență a unui curent separatist maghiar.

Comentariu:

FSN a reușit să oprească manifestațiile din weekend, dar utilizarea unor contramanifestanți – o tactică ce aduce aminte de era Ceaușescu – pentru a intimida opoziția, va alimenta, probabil, suspiciunile că Frontul este dominat de criptocomuniști.

Manifestațiile politice vor crește în amploare, probabil, după ce grupurile de opoziție și studenții se vor regrupa.

Frontul va exploata, probabil, tensiunile etnice pentru a-și crea spațiu de manevră indiferent că riscă să piardă sprijinul etnicilor maghiari.

Fotografii din arhiva Fundației Ion Rațiu și a Fundației Corneliu Coposu

Registration

Aici iti poti reseta parola