Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 26 octombrie 1917: Brazilia declară război Germaniei
Articole online

26 octombrie 1917: Brazilia declară război Germaniei

proteste, România

26 octombrie 1917: Brazilia declară război Germaniei

În calitate de actor important pe piața comercială din Atlantic, Brazilia – o țară imensă care ocupa aproape jumătate din întregul continent sud-american – a fost tot mai amenințată de politica Germaniei de război submarin fără restricții în cursul primilor doi ani ai Primului Război Mondial. În februarie 1917, când Germania a reluat această politică după ce o suspendase temporar din cauza presiunii exercitate de națiuni neutre precum Statele Unite, președintele Woodrow Wilson a reacționat prin ruperea imediată a relațiilor diplomatice cu Germania; SUA au intrat oficial în război alături de puterile aliate la 6 aprilie 1917.

Cu o zi înainte de declarația de război a SUA, un submarin german a scufundat nava comercială braziliană Parana în timp ce naviga în largul coastelor Franței. La 4 iunie, Dominico da Gama, ambasadorul brazilian în SUA, i-a scris secretarului de stat Robert Lansing, declarând că Brazilia își revocă neutralitatea anterioară și întrerupe relațiile diplomatice cu Germania.

„Brazilia a fost întotdeauna și este acum lipsită de ambiții războinice”, a declarat da Gama, „și, deși s-a abținut întotdeauna să dea dovadă de părtinire în conflictul european, nu mai putea să rămână indiferentă atunci când lupta a implicat Statele Unite, acționând fără niciun interes, ci doar de dragul ordinii juridice internaționale, și când Germania ne-a inclus pe noi și pe celelalte puteri neutre în cele mai violente acte de război.”

În următoarele câteva luni, guvernul Braziliei a încercat în mod activ să își modifice constituția pentru a-i permite să declare război

Acest lucru fiind realizat, declarația a fost făcută la 26 octombrie 1917. Într-o scrisoare deschisă trimisă Vaticanului, dar care, în mod clar, era destinată să fie citită în țările din întreaga lume, ministrul brazilian de externe, dr. Nilo Pecanha, a justificat decizia țării sale de a intra în lupta epică a Primului Război Mondial de partea Aliaților, subliniind atacurile Germaniei asupra comerțului internațional și invocând scopul superior de a crea o lume postbelică mai pașnică și mai democratică:

„Prin suferințele și deziluziile la care a dat naștere războiul, o lume nouă și mai bună se va naște, ca să spunem așa, din libertate, și în acest fel se va putea stabili o pace durabilă fără restricții politice sau economice, iar tuturor țărilor li se va permite să aibă un loc la soare cu drepturi egale și un schimb de idei și valori în mărfuri pe o bază largă de dreptate și echitate”. „

Deși contribuția reală a Braziliei la efortul de război al aliaților s-a limitat la o unitate medicală și la câțiva aviatori, participarea sa a fost recompensată cu un loc la masa negocierilor postbelice. Faptul că Brazilia – în funcție de mărimea populației sale – a avut trei delegați oficiali la Conferința de Pace de la Paris din 1919 a înfuriat Portugalia, care a trimis 60.000 de soldați pe Frontul de Vest și totuși a avut doar un delegat. Marea Britanie a sprijinit Portugalia în dezacord, în timp ce SUA au susținut Brazilia; nu s-a făcut nicio schimbare. Acest conflict a ilustrat cât de important a fost considerat pentru națiunile lumii să aibă reprezentanți la Versailles, deoarece acolo urmau să fie stabilite granițele noii lumi de după Primul Război Mondial. La 28 iunie 1919, Brazilia a fost una dintre cele 27 de națiuni care au semnat Tratatul de 200 de pagini de la Versailles, alături de o serie de alte națiuni din America Latină care își declaraseră, de asemenea, sprijinul pentru Aliați, printre care Bolivia, Cuba, Ecuador, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Panama, Peru și Uruguay.

Registration

Aici iti poti reseta parola