Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul rus care a zărit Antarctica era neamț și are statui în Brazilia, Uruguay și la Polul Sud
Articole online

Primul rus care a zărit Antarctica era neamț și are statui în Brazilia, Uruguay și la Polul Sud

„Monumentul a fost ridicat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la expediție, chiar dacă a trebuit amânată de la începutul anului, din cauza pandemiei de COVID-19”, a declarat Gabriela Casulo, expert al Institutului Bering-Bellingshausen (IBBA).

Sculptura realizată de Aleksei Leonov se află într-un dintre locurile cele mai simbolice ale orașului, pe fundalul munților Pão de Açúcar (Pâine de zahăr) și a gurii de vărsare a Golfului Guanabara. Faddei Bellingshausen privește spre orizont, ținând în mână o lunetă.

În iulie 1819, Bellingshausen a ieșit cu corveta lui „Vostok” din Kronștadt (Sankt-Petersburg). Nava a ajuns la Rio de Janeiro în noiembrie, după care a pornit spre sud – a fost ultima oprire în drum spre Antarctica, scrie vestidinrusia.ro.

Monumentul din Rio este a treia sculptură în onoarea lui Bellingshausen inaugurată în ultimii ani. În 2016, memoria lui a fost imortalizată la Montevideo, iar în 2020, în Antarctica.

Două expediții în jurul lumii

Născut pe 20 septembrie 1778, Fabian Gottlieb von Bellingshausen (în rusă Faddei Faddeevici Bellinsgauzen) a fost ofițer naval al Imperiului Țarist și a comandat a doua expediție rusească în jurul globului.

În timpul acestei expediții Bellingshausen a devenit unul dintre primii trei europeni care a zărit Antarctica.

S-a născut într-o familie germană de pe teritoriul actual al Estoniei. A absolvit la 18 ani Academia Navală la Kronstadt, în apropiere de Sankt Petersburg, după care, în scurt timp, a devenit căpitan.

A participat în 1803 la prima expediție rusească în jurul lumii.

În 1819 a fost selectat pentru a conduce expediția rusească în jurul lumii autorizată de Țarul Alexandru I al Rusiei.

Expediția a debutat în data de 5 septembrie 1819, din Portsmouth (Anglia), cu două nave. Principalele zone vizitate au fost Antarctica, Noua Zeelandă, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud.

Bellingshausen a luptat în Războiul Ruso-Turc din anii 1828-1829, unde a fost ridicat la rangul de amiral.

Din 1839 a devenit guvernator militar în Kronstadt, unde a și murit, în 1852.

Registration

Aici iti poti reseta parola