Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 25 noiembrie 1963: JFK este înmormântat la Cimitirul Național Arlington
Articole online

25 noiembrie 1963: JFK este înmormântat la Cimitirul Național Arlington

JFK

25 noiembrie 1963: JFK este înmormântat la Cimitirul Național Arlington

Kennedy, cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, a fost împușcat mortal în timp ce se deplasa într-o coloană de mașini deschise, împreună cu soția sa și cu guvernatorul Texasului, John Connally, pe străzile din centrul orașului Dallas. Fostul pușcaș marin și simpatizant comunist Lee Harvey Oswald a fost presupusul asasin. Kennedy a fost transportat de urgență la spitalul Parkland din Dallas, unde a fost declarat mort 30 de minute mai târziu. Avea 46 de ani.

Vicepreședintele Lyndon Johnson, care se afla la trei mașini în spatele președintelui Kennedy în coloana de mașini, a depus jurământul în calitate de al 36-lea președinte al Statelor Unite mai puțin de două ore mai târziu. El a depus jurământul prezidențial la bordul Air Force One, în timp ce acesta se afla pe pista de aterizare a aeroportului Dallas Love Field. La depunerea jurământului au asistat aproximativ 30 de persoane, inclusiv Jacqueline Kennedy, care încă purta haine pătate de sângele soțului ei. Șapte minute mai târziu, avionul prezidențial a decolat spre Washington.

A doua zi, pe 23 noiembrie, președintele Johnson a emis prima sa proclamație, declarând ziua de 25 noiembrie zi de doliu național pentru președintele ucis. Procesiunea solemnă a continuat apoi până la Cimitirul Național Arlington, unde 19 șefi de stat și de guvern, inclusiv președintele francez Charles de Gaulle, precum și reprezentanți ai altor 92 de națiuni s-au adunat pentru funeraliile de stat. Kennedy a fost înmormântat cu onoruri militare complete pe o pantă de sub Arlington House, unde o flacără eternă a fost aprinsă de văduva sa pentru a marca pentru totdeauna mormântul.

Registration

Aici iti poti reseta parola