24 de morminte nemarcate ar aparține victimelor masacrului rasial din Tulsa din 1921
Alte 24 de morminte nemarcate, care ar putea aparține unor victime ale masacrului rasial din 1921 din Tulsa, Oklahoma, au fost descoperite într-un cimitir din oraș, potrivit unei actualizări a arheologului de stat.
Noile înmormântări descoperite aduc totalul mormintelor nemarcate descoperite în cimitirul Oaklawn din oraș la peste 40, iar anchetatorii suspectează că ar putea fi mult mai multe. Până la 300 de persoane au fost ucise în izbucnirea violențelor rasiale, potrivit estimărilor moderne – majoritatea fiind de culoare; cu toate acestea, rapoartele din acea vreme au minimalizat probabil gravitatea conflictului.
Arheologul de stat din Oklahoma, Kary Stackelbeck, a declarat că ultimele săpături au inclus 12 morminte de adulți într-un șanț și alte cinci în altul. Alte trei înmormântări erau în sicrie mici și par să fi fost ale unor copii.
Cercetătorii realizează un model fotogrammetric – o tehnică care folosește fotografia digitală pentru a crea o reprezentare tridimensională detaliată – al fiecărui mormânt înainte de a scoate ceva; iar orice rămășițe umane pe care decid să le ducă la un laborator medico-legal pentru a fi studiate în continuare vor fi „stabilizate”, astfel încât să poată fi transportate în condiții mai sigure. Membrii Comitetului de Supraveghere Publică al orașului și clerul supraveghează, de asemenea, îndepărtarea mormintelor.
„Încercăm să facem fiecare pas al acestui proces cât mai respectuos posibil”, a declarat Stackelbeck, adăugând că rămășițele vor fi reîngropate după ce testele de laborator – inclusiv analiza ADN – vor fi finalizate.
Investigația 1921 Graves Investigation a orașului Tulsa a precizat într-o declarație că cele mai recente săpături din cimitirul Oaklawn au început pe 26 octombrie și se așteaptă ca acestea să fie finalizate până pe 18 noiembrie.
Masacrul rasial
Legislativul statului Oklahoma a creat o comisie în 1997 pentru a investiga masacrul rasial din Tulsa din 1921, care a fost declanșat de o presupusă agresiune a unui tânăr de culoare asupra unei tinere albe – acuzație care a fost respinsă ulterior.
Poliția din Tulsa l-a arestat pe bărbat, pe nume Dick Rowland. Mai târziu, în aceeași zi, mulțimi înarmate de albi și negri s-au ciocnit în fața tribunalului unde era reținut Rowland; iar focurile de armă trase de ambele părți au degenerat într-o revoltă rasială, alimentată de tensiunile rasiale profunde dintre comunitățile de negri și de albi din oraș.
Până în dimineața următoare, prosperul cartier Greenwood din oraș – cunoscut sub numele de „Black Wall Street”, datorită numeroaselor afaceri înfloritoare deținute de negri de acolo – fusese incendiat, iar până la 300 de persoane fuseseră ucise, potrivit Societății Istorice din Tulsa.
Izbucnirea violențelor rasiale din Tulsa a avut loc la scurt timp după „Vara roșie” din 1919, în care adepții supremației albilor au atacat persoane de culoare în mai multe orașe americane. Se estimează că sute de persoane de culoare au fost ucise în timpul tulburărilor, potrivit National World War I Museum and Memorial.
În 2001, comisia din statul Oklahoma a recunoscut oficial masacrul și a recomandat să se plătească despăgubiri comunității de culoare din Tulsa.
Orașul Tulsa a început să investigheze masacrul în 2019, înaintea centenarului din 2021; iar investigațiile s-au concentrat asupra cimitirului Oaklawn, unde este posibil ca sute de victime să fi fost îngropate în morminte nemarcate.