Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 17 noiembrie 1989: Începe Revoluția de catifea în Cehoslovacia
Articole online

17 noiembrie 1989: Începe Revoluția de catifea în Cehoslovacia

Cehoslovacia

17 noiembrie 1989: Începe Revoluția de catifea în Cehoslovacia

Demonstrația declanșează ceea ce va deveni cunoscut sub numele de Revoluția de catifea, răsturnarea non-violentă a guvernului cehoslovac și o revoluție anticomunistă care a marcat sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor ’90.

Protestatarii au ales data de 17 noiembrie deoarece este Ziua Internațională a Studenților, la 50 de ani de la atacul nazist asupra Universității din Praga, în urma căruia au murit nouă persoane și 1.200 de studenți au fost trimiși în lagăre de concentrare. Guvernul cehoslovac, condus de un singur partid comunist, aliniat la Moscova, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, nu a permis aproape niciun discurs antiguvernamental și a reprimat dur disidența, dar a aprobat marșul de Ziua Internațională a Studenților. Sentimentul antiguvernamental a devenit din ce în ce mai vocal în ultimii ani, pe măsură ce economia blocului sovietic a intrat în declin, iar mișcările democratice au răsturnat regimurile comuniste din Polonia și Ungaria.

Studenții care scandau sloganuri antiguvernamentale au umplut străzile din Bratislava, precum și Praga, unde au fost întâmpinați cu violență din partea poliției (oficial, nu au existat morți). În ciuda represiunii poliției, protestele s-au extins în alte orașe și au crescut exponențial. Angajații din teatre au intrat în grevă, transformându-și scenele în forumuri de discuții publice, iar protestele s-au extins pentru a include cetățeni din toate categoriile sociale. La 20 noiembrie, 500.000 de protestatari au manifestat în Piața Wenceslas din Praga.

La câteva zile de la protestul inițial, s-a scris pe pereți că în Cehoslovacia nu mai exista un partid unic. Conducerea Partidului Comunist a demisionat la 28 noiembrie, iar un guvern anticomunist s-a instalat la putere la 10 decembrie. Václav Havel, scriitor și cel mai faimos disident al națiunii, a fost ales președinte la 29 decembrie, devenind ultimul președinte al Cehoslovaciei. În anii care au urmat, regiunile cehă și slovacă ale țării s-au separat în mod pașnic în ceea ce a fost numit Divorțul de catifea, iar în 1993 Havel a fost ales primul președinte al noii Republici Cehe.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola