Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 15 august 1780: „Vulpea mlaștinilor” îi învinge pe loialiști în timp ce oamenii lui Gates se îmbolnăvesc
Articole online

15 august 1780: „Vulpea mlaștinilor” îi învinge pe loialiști în timp ce oamenii lui Gates se îmbolnăvesc

razboi

15 august 1780: „Vulpea mlaștinilor” îi învinge pe loialiști în timp ce oamenii lui Gates se îmbolnăvesc

La 15 august 1780, locotenent-colonelul american Francis Marion, „Vulpea mlaștinilor”, și forța sa de cavalerie de 250 de oameni, a înfrânt un grup de loialiști comandat de maiorul Micajah Gainey la Port’s Ferry, Carolina de Sud. Între timp, oamenii generalului Horatio Gates au consumat pâine semipreparată, care i-a îmbolnăvit peste noapte și a contribuit la performanța lor dezastruoasă în Bătălia de la Camden, tot în Carolina de Sud, a doua zi.

Bătălia de la Camden (16 august 1780), cunoscută și sub numele de Bătălia de la Camden Court House, a fost o victorie majoră a britanicilor în teatrul sudic al Războiului Revoluționar American. La 16 august 1780, forțele britanice conduse de generalul-locotenent Charles, Lord Cornwallis, au înfrânt forțele americane numeric superioare, conduse de generalul-maior Horatio Gates, la aproximativ patru mile la nord de Camden, Carolina de Sud, consolidând astfel stăpânirea britanică asupra Carolinei după capturarea orașului Charleston.

Marion, înalt de doar un metru și jumătate, și-a câștigat faima și porecla de „Vulpea mlaștinilor” pentru abilitatea sa de a lovi și apoi de a se retrage rapid și fără urmă în mlaștinile din Carolina de Sud. Celebru ca fiind singurul ofițer continental de rang înalt care a reușit să scape de britanici după căderea orașului Charleston la 12 mai 1780, strategia sa militară este considerată un exemplu de război de gherilă din secolul al XVIII-lea și a servit ca sursă de inspirație parțială pentru personajul lui Mel Gibson din filmul The Patriot (2000).

Marion a preluat forța de miliție din Carolina de Sud adunată pentru prima dată de Thomas Sumter în 1780

Greene a primit comanda sudului după decizia proastă a lui Gates de a lupta împotriva britanicilor cu trupele sale bolnave la Camden. După ce a suferit în noaptea de 15 august de o toxiinfecție alimentară, Gates i-a întâlnit în luptă pe britanici în dimineața zilei de 16 august.

Deși forțele sale îi depășeau numeric pe britanici în proporție de doi la unu, întâlnirea a fost un dezastru pentru patrioți, lăsând 900 de oameni morți și 1.000 de prizonieri.

Loialiștii au fost coloniștii americani care au rămas loiali Coroanei britanice în timpul Războiului Revoluționar American, adesea numiți la acea vreme Tories, regaliști sau King’s Men. Ei au fost combătuți de patrioți, care susțineau revoluția, și i-au numit „persoane potrivnice libertăților Americii”.

Înființate prin cartă regală în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, coloniile americane erau în mare parte autonome în afacerile interne și prospere din punct de vedere comercial, făcând comerț cu Marea Britanie și cu coloniile sale din Caraibe, precum și cu alte puteri europene prin intermediul antrepozitelor lor din Caraibe. După victoria britanică asupra francezilor în Războiul de șapte ani din 1763, au apărut tensiuni între patria mamă și cele 13 colonii ale sale din cauza comerțului, a politicii în Teritoriul de Nord-Vest și a măsurilor fiscale, inclusiv Stamp Act și Townshend Acts. Opoziția colonială a dus la masacrul de la Boston din 1770, care a încurajat în mare măsură ideea de independență față de Marea Britanie. În timp ce măsurile fiscale anterioare au fost abrogate, Parlamentul a adoptat Legea ceaiului în 1773, măsură care a dus la Boston Tea Party mai târziu în acel an. Ca răspuns, Parlamentul a impus așa-numitele Acte Intolerabile la mijlocul anului 1774, închizând portul Boston, revocând statutul statului Massachusetts și plasând colonia sub controlul guvernului britanic.

Registration

Aici iti poti reseta parola