Războiul din 1812
Războiul revoluționar american a avut loc în timpul conflictului anglo-francez. Revoluția franceză din 1789 a exacerbat acest conflict, amenințând că va atrage republica americană într-un război european colosal.
Motivele pentru care Statele Unite au intrat în război în 1812 erau legitime, dacă nu chiar copleșitoare. Navele britanice au impresionat marinarii americani, iar Marea Britanie a stârnit probleme printre nativii americani de la frontieră. Războiul a avut și un element oportunist, deoarece mulți factori de decizie politici au văzut Canada drept lucrul neterminat al războiului revoluționar.
S-a dovedit că Statele Unite erau prost pregătite pentru conflict. Invaziile din Canada au eșuat, Fregatele Marinei Statelor Unite au obținut câteva succese notabile, dar Marina Regală a făcut ce a vrut, când a vrut, ajungând chiar să ardă capitala americană, însă rezistența a împiedicat incendierea. Republica aproape s-a prăbușit înainte ca Washingtonul și Londra să ajungă la pace.
Războiul Black Hills
În primii 120 de ani de existență, guvernul Statelor Unite a purtat un război aproape continuu împotriva triburilor native americane care trăiau la frontiera occidentală. În unele cazuri, aceste războaie au venit ca urmare a atacurilor indiene împotriva așezărilor, în altele, războaiele erau eforturi de a câștiga teritorii și resurse.
Unul dintre cele mai slab concepute dintre aceste războaie a fost în 1876, războiul Black Hills având loc din cauza invadării coloniștilor. Guvernul SUA nu a putut să restricționeze migrația în Dealurile Negre, iar după o negociere neproductivă, a decis să pună mâna pe unele dintre cele mai valoroase zone.
Războiul a dus la una dintre cele mai grave înfrângeri militare americane ale războaielor indiene, anihilarea celei de-a șaptea cavalerii la bătălia de la Little Bighotn. În cele din urmă, o combinație de eforturi militare și diplomatice a forțat majoritatea Cheienilor și a Sioux-urilor să se predea. Luptele sporadice au continuat încă vreo cincisprezece ani, până când s-a ajuns la pace.
Primul Război Mondial
Când a izbucnit războiul în Europa în august 1914, factorii de decizie politici americani au văzut conflictul ca pe o problemă europeană. În ciuda faptului că Statele Unite aveau cea mai mare economie din lume, Washingtonul nu ajunsese încă la concluzia că avea responsabilitatea pentru stabilitatea globală și soluționarea conflictelor. În consecință, Statele Unite au urmărit și au profitat de dispariția civilizației europene între 1914-1917.
Președintele Woodrow Wilson a promis în campania electorală din 1916 că va rămâne în afara războiului. Submarinele germane și presiunea din partea serviciului extern german pentru a obține sprijinul Mexicului în război au schimbat poziția Statelor Unite. În optsprezece luni de la război, 116.000 de americani au murit, istoricii încă dezbătând dacă intervenția Statelor Unite a fost decisivă, finalul războiului ducând la prăbușirea a patru imperii și la mărirea altor două.
Războiul din Vietnam
De la mijlocul anilor 1940, factorii de decizie au ținut cont de războiul în curs de dezvoltare din Asia de Sud-Est. Prima etapă a acestui război a implicat o insurgență vietnameză împotriva ocupației japoneze. A doua etapă a văzut tranziția insurgenței către lupta împotriva autorităților coloniale franceze. După victoria istorică a forțelor Viet Minh la Dien Bien Phu, francezii și-au exprimat intenția de a se retrage.
Din acel moment, Statele Unite au fost atrase în conflict, ajutând la prevenirea unificării țării sub conducerea comunistă în anii 1950, a fost susținut regimul lui Ngo Dinh Diem, a fost lansat un bombardament asupra Hanoiului, iar până la urmă s-au angajat direct împotriva Viet Cong și a trupelor nord-vietnameze.
Statele Unite s-au retras din Vietnamul de Sud în 1972, după ce au stabilit că s-ar putea proteja singuri împotriva gherilei urbane. Vietnamul de Sud nu s-a putut proteja de Nord, o ofensivă din 1975 făcând ca țara să se unească. În prezent, Republica Socialistă Vietnam se bucură de o relație diplomatică, militară și economică în creștere cu Statele Unite.
Războiul din Irak
În 2003, Statele Unite au invadat Irakul pentru a răsturna regimul lui Saddam Hussein, pentru a stabili un stat democrat și pentru a preveni distribuirea armelor de distrugere în masă către rețelele teroriste afiliate.
Statele Unite au obținut o victorie convingătoare împotriva forțelor militare irakiene în primele săptămâni ale războiului, dar nu au putut stabili și ordinea în țară. Irakul s-a transformat rapid într-un război civil.
După ce un val de trupe în 2007 a contribuit la reducerea violenței, Statele Unite au retras majoritatea forțelor militare. Noul guvern irakian controlează o parte din teritoriul său, însă lupta împotriva ISIS a făcut Irak-ul să rămână vulnerabil în fața influenței iraniene.
Evitarea războaielor este una dintre cele mai importante responsabilități al unui stat. Printre principalele avertismente ale lui George Washington, în discursul său de adio, se număra că Statele Unite ar trebui să aibă mare grijă să stea în afara războaielor inutile și să se ferească de conflictele străine.