14 august 1784: Rușii colonizează Alaska. Motivul pentru care au vândut teritoriul americanilor la preț de chilipir
Descoperirea europeană a Alaskăi a avut loc în 1741, când o expediție rusă condusă de navigatorul danez Vitus Bering a zărit Alaska continentală. Vânătorii ruși au făcut în curând incursiuni în Alaska, iar populația indigenă Aleut a suferit foarte mult după ce a fost expusă la boli străine.
Colonia Three Saints Bay a fost fondată pe Insula Kodiak în 1784, iar Shelikhov a locuit acolo timp de doi ani împreună cu soția sa și 200 de oameni. De la Three Saints Bay, a fost explorată partea continentală a Alaskăi și au fost înființate alte centre de comerț cu blănuri. În 1786, Shelikhov s-a întors în Rusia, iar în 1790 l-a trimis pe Aleksandr Baranov să îi gestioneze afacerile din Alaska.
Baranov a înființat Compania ruso-americană, iar în 1799 i s-a acordat un monopol asupra Alaskăi. Baranov a extins comerțul rusesc până departe pe coasta de vest a Americii de Nord, iar în 1812, după mai multe încercări nereușite, a fondat o așezare în nordul Californiei, în apropiere de Bodega Bay.
Navele comerciale britanice și americane au contestat curând pretențiile Rusiei asupra coastei de nord-vest a Americii, iar rușii s-au retras spre nord, până la actuala graniță sudică a Alaskăi. Interesele rusești în Alaska au scăzut treptat, iar după Războiul Crimeii din anii 1850, o Rusie aproape falimentară a încercat să se debaraseze complet de acest teritoriu.
Guvernul țarist a abordat pentru prima dată Statele Unite cu privire la vânzarea teritoriului în timpul administrației președintelui James Buchanan, dar negocierile au fost blocate de izbucnirea Războiului Civil American. După război, secretarul de stat William H. Seward, un susținător al expansiunii teritoriale, era nerăbdător să achiziționeze uriașa masă continentală a Alaskăi, a cincea parte din suprafața restului Statelor Unite.
La 30 martie 1867, secretarul de stat William H. Seward a semnat un tratat cu Rusia pentru cumpărarea Alaskăi pentru 7,2 milioane de dolari. În ciuda prețului de chilipir de aproximativ doi cenți pe acru, achiziționarea Alaskăi a fost ridiculizată în Congres și în presă ca fiind „nebunia lui Seward”, „cutia de gheață a lui Seward” și „grădina de urși polari” a președintelui Andrew Johnson. În aprilie 1867, Senatul a ratificat tratatul cu o marjă de doar un vot.
În ciuda unui început lent în ceea ce privește colonizarea de către americanii din Statele Unite continentale, descoperirea aurului în 1898 a adus un aflux rapid de oameni în teritoriu. De atunci, Alaska, bogată în resurse naturale, a contribuit la prosperitatea americană.
La 3 ianuarie 1959, președintele Dwight D. Eisenhower a semnat o proclamație prin care admitea teritoriul Alaska în Uniune ca cel de-al 49-lea stat.