100 de ani de la încoronarea de la Alba-Iulia
„Arhivele Naţionale ale României contribuie la celebrarea centenarului încoronării punând în valoare patrimoniul documentar pe care îl deţine prin colaborări cu mai multe instituţii muzeale şi prin realizarea unui album, despre a cărui publicare vom avea veşti foarte curând.
O resursă importantă pentru documentarea acestui eveniment istoric este colecţia de caiete de însemnări ale reginei Maria, bogat ilustrate, imagini pe care le veţi regăsi din belşug zilele acestea în spaţiul public.
Le puteţi vedea expuse în original la Muzeul Naţional Peleş!
,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia.1922”
„Am sosit la biserică unde toţi oaspeţii îşi ocupaseră deja locurile. Nando şi cu mine stăteam pe scaunele-tronuri, unul în faţa celuilalt. Slujba a fost frumoasă, sobră, nu prea lungă, corul excelent. Interiorul bisericii, deşi nu este mare, este impozant şi frescele sunt bune. După ce s-a terminat slujba, Nando şi cu mine, urmaţi de cei care ne duceau coroanele şi mantiile, am ieşit afară, în marele scuar din partea cealaltă a bisericii, unde se ridicase o estradă cu un baldachin deasupra. Toţi oaspeţii au luat loc în jurul estradei unde doar Nando şi cu mine stăteam singuri. Bătrânul Ferekide, ca preşedinte al Senatului, şi Orleanu, preşedintele Camerei, au înaintat cu coroanele noastre, generalul Lupescu cu mantia majestăţii Sale, şi generalul Popovici cu a mea. Ferekide a înaintat spre Majestatea Sa, cu coroana de oţel, după ce generalii ne puseseră pelerinele sau, mai degrabă, mantiile noastre regale, a mea toată în roşu şi aur, şi a lui Nando în roşu-purpuriu, ambele brodate cu diferite însemne ale României Unite, Nando, care a pus greaua coroană pe capul meu, în timp ce toate clopotele au sunat şi acele salve de salut regal au fost trase. Nando m-a ridicat şi m-a sărutat în vreme ce toţi cei prezenţi au aclamat din toate puterile şi toate muzicile militare au cântat imnul naţional.”
Maria,Regina României, Însemnări zilnice (1ianuarie – 31 decembrie 1922), vol. IV, București, Editura Albatros, 2005.