Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > 10 noiembrie 1942: Semnal de alarmă cu privire la o potențială acțiune ofensivă sovietică
Articole online

10 noiembrie 1942: Semnal de alarmă cu privire la o potențială acțiune ofensivă sovietică

Maresal Antonescu

10 noiembrie 1942: Semnal de alarmă cu privire la o potențială acțiune ofensivă sovietică

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla Armata Română în timpul campaniei din URSS, pe Frontul de Est. Redăm mai jos notele istoricului militar.

Mareşalul Ion Antonescu mai cere colonelului Ion Gheorghe (prin Cabinetul militar) să atragă atenția O.K.H.-ului asupra ,,concentrărilor de forțe rusești în regiunea Serafimovici și la aripa dreaptă a Armatei 3 române, care constituie indiciul unei acțiuni ofensive importante în pregătire”, să arate că Armata 3 nu primise încă rezervele germane promise și să insiste ca în caz de ,,atac rus de mare importanță”, Grupul de armate ,,B” să intervină cu rezervele proprii.

Pe frontul din Cotul Donului, trupele sovietice atacă puternic în centrul dispozitivului defensiv al Corpului 4 armată pătrunzând circa 400 de metri pe un front de 2 km.

Flota 4 aeriană germană execută atacuri asupra dispozitivului sovietic din Cotul Donului, la acţiune participând şi aviaţia română din zonă.
Generalul Wilhelm Wetzel, comandantul Corpului 5 armată german, ordonă ca primarii din Caucaz să aibă un registru de evidență a locuitorilor (în care nu trebuiau trecuți evreii, străinii, foștii membrii ai P.C.U.S. și răufăcătorii, elementele nesigure și criminalii) spre a li se elibera autorizații de locuire, care trebuiau lipite în carnetele de identitate (eliberarea autorizațiilor false se pedepsea cu moartea).

În Caucaz, Batalionul 7 vânători de munte din Divizia 2 reuşeşte să pătrundă în primele case din partea de nord a satului Maimaradag.
Pe alte fronturi:

  • • Debarcarea trupelor aliate în nordul Africii (operaţia ,,Torch” ) se încheie cu succes.
  • • Hitler decide ocuparea întregii Franțe și trimiterea de trupe la Tunis pentru a se opune Aliaților.
  • • În Egipt, trupele britanice ocupă Halfaya şi El Salloum şi pătrund în Libia.

Registration

Aici iti poti reseta parola