Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Dezastrul de la Cotul Donului. Ieșirea din încercuire a Regimentului 19 Infanterie Caracal
Articole online

Dezastrul de la Cotul Donului. Ieșirea din încercuire a Regimentului 19 Infanterie Caracal

cotul-donului

Mareșalul Ion Antonescu a ordonat o anchetă privind cauzele dezastrului, cerând și obținerea de declarații de la supraviețuitorii acestei tragedii.

Iată ce informații au oferit Lt.Colonel Ștefănescu Dumitru, ajutorul comand. Reg.19 Inf., Lt.Colonel Ionescu Paul, comand. Bat. I/R.19. I., Sublt. Voloc Gheorghe și Sublt. rez. Nastasie din Reg.19 Infanterie:

„Ofițerii Regimentului 19 Infanterie. Reg.19 Inf. și II /R.2. D. sub comanada Colonelului Voiculescu Constantin reușește ca la ora 4 în ziua de 20 Decembrie să ocupe poziție la Sud Vest Kartinskaja, încadrat la dreapta de Reg. 3 Dorobanți, iar la stânga gruparea Lt.Col. Constantinescu Polizu Alexandru, având avanposturi în sat din Reg. 179 German, care trebuia să execute distrugerile trecerilor pe Cir.

Restul Reg. 179 German ocupă poziție în stânga dispozitivului Diviziei 11-a Infanterie.

La oră 6 inamicul atacă viguros. Regimentul 179 German se retrage din sat, fără să execute distrugerile. Rușii intră în sat, imediat cu tancuri. Prin retragera Germanilor, flancul stâng al Diviziei este descoperit.

Nemții nu informează pe nimeni de retragere.

Din informații, Colonelul Voiculescu a luat comanda resturilor Diviziei 11-a Inf.

Inamicul cu care de luptă atacă Batal. II/R.19 I. care rămâne neclintit pe poziție remarcându-se eroismul Companiei 5 și 7, distrugând 6 care ușoare, reușind să oprească atacul timp de 3 ore.

Reg. 3 Dorobanți din dreaptă cedează și Bat. II/19.I. este amenințat aci, învăluit, o parte din compania 5 și 7 nu se mai poate degaja. Se ordonă retragerea pe o poziție la 2,5 Km Sud Vest în față poziției de Artilerie.

Rușii operează pe flancuri în uniformă germană, se constată că în jurul nostru sunt tancuri rusești. Artileria are toate tancurile distruse.

În jurul orei 13 se ordonă retragerea pe o viroagă dirijând retragerea spre KRASSNAJA SARJA, unde resturile Reg. 19 Inf. au ajuns la căderea nopții.

Trupă nemâncată de 2 zile, lipsește muniția.

Rușii urmăresc îndeaproape și atacă această localitate. Resturile Reg. 19 Inf. se retrag spre Vest; în acest moment se produce o învălmăşală. Din acest moment nu se mai are nici o informație despre Regiment.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola