Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Rosa Parks declanșează boicotul autobuzelor
Articole online

Rosa Parks declanșează boicotul autobuzelor

Rosa Parks

La 1 decembrie 1955, în Montgomery, Alabama, Rosa Parks este încarcerată pentru că a refuzat să cedeze locul său într-un autobuz public unui bărbat alb, încălcând astfel legile de segregare rasială din oraș. Boicotul autobuzelor din Montgomery, organizat cu succes de un tânăr preot baptist pe nume Martin Luther King Jr., a urmat actului istoric de nesupunere civilă al lui Park.

Rosa Parks declanșează boicotul autobuzelor

„Mama mișcării pentru drepturile civile”, așa cum este cunoscută Rosa Parks, s-a născut în Tuskegee, Alabama, în 1913. A lucrat la un atelier de croitorie, iar în 1943 s-a alăturat filialei din Montgomery a Asociației Naționale pentru Progresul Oamenilor de Culoare (NAACP).

Conform unei ordonanțe a orașului Montgomery din 1955, afro-americanii erau obligați să stea în spatele autobuzelor publice și, de asemenea, erau obligați să cedeze aceste locuri călătorilor albi dacă partea din față a autobuzului se umplea. Parks se afla în primul rând al secției pentru negri când șoferul alb i-a cerut să cedeze locul unui bărbat alb. Refuzul lui Parks a fost spontan. De fapt, liderii locali pentru drepturile civile plănuiau de câteva luni o contestare a legilor rasiste ale autobuzelor din Montgomery, iar Parks fusese la curent cu această discuție.

Aflând de arestarea lui Parks, NAACP și alți activiști afro-americani au lansat imediat un apel la boicotarea autobuzelor de către cetățenii de culoare, care urma să aibă loc luni, 5 decembrie

Vestea a fost răspândită prin intermediul unor pliante, iar activiștii au format Asociația de Îmbunătățire Montgomery pentru a organiza protestul. Prima zi a boicotului autobuzelor a fost un mare succes, iar în acea seară, reverendul Martin Luther King Jr. în vârstă de 26 de ani, a declarat în fața unei mulțimi adunate într-o biserică:

„Marea glorie a democrației americane este dreptul de a protesta pentru dreptate”.

King s-a impus ca lider al boicotului autobuzelor și a primit numeroase amenințări cu moartea din partea opozanților integrării. La un moment dat, casa sa a fost atacată, dar el și familia sa au scăpat de vătămări corporale.

Boicotul s-a întins pe mai bine de un an, iar participanții au mers cu mașina sau pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la muncă și la școală atunci când nu era posibil să folosească alte mijloace. Având în vedere că afro-americanii reprezentau anterior 70% din călătorii cu autobuzul din Montgomery, sistemul municipal de transport în comun a avut mult de suferit în timpul boicotului.

La 13 noiembrie 1956, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat legile privind segregarea autobuzelor din statul Alabama și din orașul Montgomery, considerând că acestea încalcă clauza protecției egale a celui de-al 14-lea amendament la Constituția SUA. La 20 decembrie, King a emis următoarea declarație: „Protestul vechi de un an împotriva autobuzelor municipale este anulat oficial, iar cetățenii negri din Montgomery sunt îndemnați să se întoarcă mâine dimineață în autobuze, fără a fi segregați.” Boicotul s-a încheiat a doua zi. Rosa Parks a fost printre primii care au călătorit cu autobuzele nou desegregate.

Martin Luther King Jr. și mișcarea sa non-violentă pentru drepturile civile au obținut prima mare victorie. Aveau să urmeze multe altele.

Rosa Parks a murit pe 24 octombrie 2005. Trei zile mai târziu, Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluție pentru a o onora pe Parks, permițând ca trupul ei să fie depus în onoarea sa în Rotonda Capitoliului Statelor Unite.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola