Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Rosa Parks declanșează boicotul autobuzelor
Articole online

Rosa Parks declanșează boicotul autobuzelor

Rosa Parks

Rosa Parks declanșează boicotul autobuzelor

„Mama mișcării pentru drepturile civile”, așa cum este cunoscută Rosa Parks, s-a născut în Tuskegee, Alabama, în 1913. A lucrat la un atelier de croitorie, iar în 1943 s-a alăturat filialei din Montgomery a Asociației Naționale pentru Progresul Oamenilor de Culoare (NAACP).

Conform unei ordonanțe a orașului Montgomery din 1955, afro-americanii erau obligați să stea în spatele autobuzelor publice și, de asemenea, erau obligați să cedeze aceste locuri călătorilor albi dacă partea din față a autobuzului se umplea. Parks se afla în primul rând al secției pentru negri când șoferul alb i-a cerut să cedeze locul unui bărbat alb. Refuzul lui Parks a fost spontan. De fapt, liderii locali pentru drepturile civile plănuiau de câteva luni o contestare a legilor rasiste ale autobuzelor din Montgomery, iar Parks fusese la curent cu această discuție.

Aflând de arestarea lui Parks, NAACP și alți activiști afro-americani au lansat imediat un apel la boicotarea autobuzelor de către cetățenii de culoare, care urma să aibă loc luni, 5 decembrie

Vestea a fost răspândită prin intermediul unor pliante, iar activiștii au format Asociația de Îmbunătățire Montgomery pentru a organiza protestul. Prima zi a boicotului autobuzelor a fost un mare succes, iar în acea seară, reverendul Martin Luther King Jr. în vârstă de 26 de ani, a declarat în fața unei mulțimi adunate într-o biserică:

„Marea glorie a democrației americane este dreptul de a protesta pentru dreptate”.

King s-a impus ca lider al boicotului autobuzelor și a primit numeroase amenințări cu moartea din partea opozanților integrării. La un moment dat, casa sa a fost atacată, dar el și familia sa au scăpat de vătămări corporale.

Boicotul s-a întins pe mai bine de un an, iar participanții au mers cu mașina sau pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la muncă și la școală atunci când nu era posibil să folosească alte mijloace. Având în vedere că afro-americanii reprezentau anterior 70% din călătorii cu autobuzul din Montgomery, sistemul municipal de transport în comun a avut mult de suferit în timpul boicotului.

La 13 noiembrie 1956, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat legile privind segregarea autobuzelor din statul Alabama și din orașul Montgomery, considerând că acestea încalcă clauza protecției egale a celui de-al 14-lea amendament la Constituția SUA. La 20 decembrie, King a emis următoarea declarație: „Protestul vechi de un an împotriva autobuzelor municipale este anulat oficial, iar cetățenii negri din Montgomery sunt îndemnați să se întoarcă mâine dimineață în autobuze, fără a fi segregați.” Boicotul s-a încheiat a doua zi. Rosa Parks a fost printre primii care au călătorit cu autobuzele nou desegregate.

Martin Luther King Jr. și mișcarea sa non-violentă pentru drepturile civile au obținut prima mare victorie. Aveau să urmeze multe altele.

Rosa Parks a murit pe 24 octombrie 2005. Trei zile mai târziu, Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluție pentru a o onora pe Parks, permițând ca trupul ei să fie depus în onoarea sa în Rotonda Capitoliului Statelor Unite.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola