Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Casa în care Martin Luther King Jr. a planificat marșurile pentru drepturile civile va fi mutată în Michigan
Articole online

Casa în care Martin Luther King Jr. a planificat marșurile pentru drepturile civile va fi mutată în Michigan

Casa în care Martin Luther King Jr. a planificat marșurile pentru drepturile civile va fi mutată în Michigan

De-a lungul secolului al XX-lea, casa i-a găzduit pe W.E.B. Du Bois, Booker T. Washington și Dr. Martin Luther King Jr. Este locul în care King a urmărit discursul președintelui Johnson „Vom învinge” din 1965 și a planificat marșurile pentru drepturile civile de la Selma la Montgomery. Ulterior, Casa Jackson a devenit muzeu.

Henry Ford, un complex muzeal din Dearborn, Michigan, tocmai a anunțat că Jackson House va fi demontată și transportată în Greenfield Village, unde va continua să funcționeze ca muzeu alături de alte case istorice, inclusiv locuința în care Thomas Edison a inventat becul.

„A devenit din ce în ce mai clar pentru mine că această casă aparține lumii și, sincer, Henry Ford a fost locul în care am simțit întotdeauna în inima mea că ar trebui să fie”, povestește Jawana Jackson, proprietara casei.

„În acea casă a existat o puternică energie pozitivă în acele momente critice”, a declarat Jawana Jackson. „Fie că era vorba despre momentul în care unchiul Martin se ruga în dimineața marșului de la Selma la Montgomery, fie că vorbea cu președintele Johnson (la telefon) în micul dormitor din acea casă, am simțit întotdeauna un sentiment de energie și un sentiment de speranță pentru viitor.”

Mutarea va avea loc pe parcursul a trei ani

O imagine a Casei Jackson, în prezent în Selma, Alabama

O imagine a Casei Jackson, în prezent în Selma, Alabama

Casa va fi demontată pe bucăți, iar structura, precum și artefactele din interior vor parcurge peste 1.200 km de la Selma până la Dearborn. Printre artefacte se numără masa de arțar în jurul căreia s-au așezat liderii drepturilor civile pentru a planifica marșurile din Selma și scaunul tapițat în care King a stat pentru a urmări discursul lui Johnson.

Laura Lott, președintele și directorul executiv al Alianței Americane a Muzeelor, este încrezătoare că mutarea va decurge fără probleme.

„Henry Ford are expertiza necesară pentru a conserva fizic Casa Jackson și artefactele sale și pentru a împărtăși povestea sa impresionantă”, se arată într-un comunicat al muzeului. „În opinia mea, Casa Jackson va fi pe mâini excelente și va primi toată grija și atenția pe care o merită această structură semnificativă din punct de vedere istoric”.

Henry Ford a început cu obsesia fondatorului său omonim pentru antichități. Ford credea în povestirea istoriei oamenilor obișnuiți prin intermediul colecției de obiecte de zi cu zi; potrivit site-ului muzeului, la moartea mamei sale, Ford a restaurat ferma din copilărie pentru a arăta așa cum își amintea. Această clădire și altele pe care le-a restaurat au devenit coloana vertebrală a Greenfield Village, unde va fi amplasată și Casa Jackson.

Satul Greenfield al lui Henry Ford reprezentat pe o carte poștală între 1930 și 1945

Satul Greenfield al lui Henry Ford reprezentat pe o carte poștală între 1930 și 1945

În prezent, satul include tribunalul în care Abraham Lincoln a practicat avocatura, precum și atelierele în care Wilbur și Orville Wright au lucrat la proiectele lor aeronautice.

„Întreținerea și susținerea clădirilor istorice este ceea ce știm să facem cel mai bine”, spune Patricia Mooradian, președinte și CEO al Henry Ford, într-un comunicat al muzeului.

Registration

Aici iti poti reseta parola